• 5

Nekadašnjem episkopu Artemiju odloženo suđenje za mart

Terete se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, zbog sumnje da su oštetili Srpsku pravoslavnu crkvu za više od milion i po dinara

  • 5

U Višem sudu u Beogradu danas je zbog izostanka jednog od branilaca, za mart odložen početak suđenja nekadašnjem episkopu raško-prizrenske eparhije Artemiju i njegovim saradnicima.

SPC BACA PROKLETSTVO NA ARTEMIJA? Bivši vladika pred isključenjem iz Crkve!

Suđenje je odloženo za 8. i 10. mart.

Artemije, kao i drugo dvoje optuženih na pripremnom ročištu u kratkom izjašnjenju o krivici negirali su optužbe tužilaštva da su oštetili fond te eparhije prilikom obnove manastira na Kosovu i Metohiji od 2004. do 2009. godine.

Na suđenju će imati priliku da detaljno iznesu svoju odbranu.

Pored bivšeg episkopa optužen je njegov nekadašnji lični sekretar Simeon Vilovski kome se sudi u odsustvu, vlasnik i direktor Privrednog društva "Eparhijski centar Rade Neimar" Dejan Subotički i Jelena Šubarević.

Terete se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, zbog sumnje da su oštetili Srpsku pravoslavnu crkvu za više od milion i po dinara.

SPC je pre nekoliko godina raščinila vladiku Artemija, zbog ovih navodnih zloupotreba.

Mediji su ranije preneli da tužilaštvo sumnja da je došlo do zloupotreba u vezi s obračunom troškova za građevinske radove, te da je firmi "Rade Neimar" isplaćeno znatno više od njihove stvarne vrednosti.

Isplate iz blagajne Eparhije raško-prizrenske navodno su obavljane bez prethodne potrebne saglasnosti nadležnih crkvenih organa.

Simeonu Vilovskom će se suditi u odsustvu, jer se nalazi u Grčkoj.

On je u toj zemlji bio uhapšen početkom marta 2010. godine po poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Međutim, Vrhovni sud Grčke odbio je da Vilovskog izruči Srbiji pošto je zauzeo stav da nisu ispunjeni uslovi za njegovu ekstradiciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • качерац

    Жалосно како прогоне најчаснијег епископа у СПЦ

  • Kiki

    Koliko su oni beogradski popovi "namakli" pa im ništa ne fali?

  • iznogud

    njih 10 je za 4 godine ostetilo spc za 10 000 evra i treba im suditi.sto se nesude krivci za privatizaciju gde je opljackano 100 mld evra,ili da ne nabrajam gde su pojedinci ostetili visestruko puta ..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima