Prodaju kuće u "balkanskoj Toskani" za 4.000 evra, prelepe su i odmah useljive (FOTO)

Oni koji su nekretnine nasledili, žele da ih se što pre reše

  • 13

Vikendice i kuće u "hrvatskoj Toskani" prodaju se u bescenje. Ono što je za vlasnike "teret", za potencijalne kupce može biti dobra prilika.

>>> HRVATSKI GRAD U KOM SU SPALJENA PISMA NIKOLE TESLE: Isti čovek koji je zapalio važna dokumenta za Srbe, napisao je Odu srpskom narodu (FOTO)

Banovo brdo, deo Baranje koji se naziva i "hrvatska Toskana" zbog južnih obronaka na kojima se uzgaja vrlo kvalitetna vinova loza, jedna je od najatraktivnijih kontintinentalnih destinacija u Hrvatskoj.

Međutim, trenutna situacija bacila je tamošnje nekretnine u bescenje.

Predeo na 20-30 minuta vožnje od Osijeka premrežen vinskim putevima i vinarijama, od one najveće, vinarije Belje do mnogo malih i srednjih vinara, postala je turistički vrlo zanimljiva destinacija.

Gastronomska ponuda, biciklističke staze, blizina parka prirode Kopački rit i sve veća ugostiteljska aktivnost ovaj pomalo zapušteni deo Hrvatske pretvara polako iz ruralnog dela zemlje u ono što turistički marketing naziva "destinacijom".

Foto: flickr/tomislav medak Foto: flickr/tomislav medak

Način života koji je sasvim drugačiji pre trideset godina i danas, tranzicija i emigracija, ostavio je posledice koje su na tržištu nekretnina prouzrokovale neka vrlo čudna kretanja. Naime, danas je kuća ili vikendica u Slavoniji ili Baranji postala luksuz mnogima – i to uglavnom zbog nedostatka vremena, a ne novca.

Oni koji su nekretnine nasledili, žele da ih se što pre reše. U situaciji u kojoj oni koji su ostali u Slavoniji rade "od jutra do mraka", malo ko želi da ih kupiti. Najavljeni porez na nekretnine dodatno stvara (kažu nepotrebni) strah.

Najveći nedostatak - lokacija

To je na tržištu stvorilo nesrazmer između cene i realne vrednosti pa se u okolini Osijeka može kupiti kuća u kojoj je, da bi bila useljiva, potrebno dovesti samo farbara za već sedam do osam hiljada evra. Vikendice s voćnjacima, vinogradima i nekoliko hiljada kvadratnih metara zemlje prodaju se za slične cene. Starije kuće u koje je potrebno ipak malo više uložiti, ali s većim parcelama zemlje, prodaju se za neverovatnih 4.000 do 5.000 evra, piše DW.

Ivana Barišić iz Osijeka prodaje porodičnu kuću koja je sagrađena na njenoj dedovini za 7.500 eura.

- Reč je o kući od 80 kvadratnih metara i vinskim podrumom, sa preko 5.000 metara zemljišta na kom se nalazi voćnjak sa jabukama, šljivama, kruškama, ali i vinograd. Na zemlji postoji i bunar, a iako je na vrlo mirnom, tihom i osamljenom mestu, zimi čistač prolazi prilaznim putem - kaže Ivana svesna da je jedini nedostatak kuće ono što je nekad bila njena najveća prednost - lokacija.

Porodica Barišić ima i bakinu kuću u susednim Kneževim Vinogradima, pa u strahu od najavljenog poreza na nekretnine gledaju da se "reše" viška nekretnina. Žive i rade u Osijeku, a iako je kuća na 20 minuta od grada, ipak nemaju vremena da održavaju ni brinu o imanju u svakodnevnom užurbanom životnom ritmu.

Foto: Wikipedia/Wéber György Foto: Wikipedia/Wéber György

Ne rastaju se lako od porodične imovine i svesni su da postoje načini da nekretnina postane profitabilna, ali ...

- Da imamo nešto gotovine koju bi mogli da uložimo u posao koji bi barem mogao da pokriva troškove održavanja kuće, mogli bi da se upustiti u neki seoski turizam, ali zbog posla najveći je problem nedostatak vremena - kaže Ivana Barišić.

Nije problem samo novac nego i vreme

Krunoslav Šabić koji se već godinama bavi trgovinom nekretnina i sam kaže da je situacija na tržištu uslovljena mnogim okolnostima.

- Nekretnine najviše kupuju mlađi parovi koji su tek pred zasnivanjem porodice, ali današnji način života ne ostavlja puno slobodnog vremena pa se najviše traže stanovi u gradu i u blizini radnog mesta. Danas su radna vremena takva da čoveku ostavljaju malo vremena da održava dvorište, kuću posebno. Do 15 sati rade još samo javne službe, ostali dolaze kući mnogo kasnije i ritam života je takav da malo ko ima vremena da kosi travu i brine se o okućnici.

Foto: Wikipedia/ Kobac Foto: Wikipedia/ Kobac

Osim zbog već mnogo puta spominjane depopulizacije Slavonije i Baranje, što zbog niskog nataliteta, a što zbog iseljavanja u treće zemlje ili druge krajeve Hrvatske, u ruralnijim delovima se oslobodilo mnogo životnog prostora.

Kuće građene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka više niko nema vremena da održava niti da uživa njihove blagodeti, jer oni koji imaju novca – uglavnom nemaju vremena.

Šabić kaže da trenutno takve nekretnine uglavnom kupuje viši srednji sloj, naime, kategorija koja je na žalost u nestajanju.

(Telegraf.rs/Izvor:dw.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZILE

    27. decembar 2016 | 18:56

    Po meni lepo izgleda i NIE skupo Ali kad Hrvati saznaju da Je Srbin to kupio, ili hoće da kupi tu nastaje problem.

  • 55555

    27. decembar 2016 | 19:43

    Далеко им лепа кућа само не у Хрватску

  • xox

    27. decembar 2016 | 19:20

    Jos gore je u istoj ravni sa leve strane Dunava - sela po Backoj su prazna , imanja se prodaju u bescenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA