• 22

Da li policajci mogu da budu kažnjeni za iste prekršaje za koje vas kažnjavaju?

Postoje upravo situacije kada je policajcima dozvoljeno ono što drugim učesnicima u saobraćaju nije

 • 22

Zakon o prekršajima postoji i treba da se jednako primenjuje na sve, ali svedoci smo da u praksi to baš nije tako. Policajci vam prvi to nikada neće priznati i pozvaće se na to da i za njih jednako važe prekršajne i krivične odredbe, a nije lako ni dokazati da su "momci u plavom" napravili saobraćajni prekršaj jer im zakon u određenim situacijama to dozvoljava.
Na ovih 58 lokacija su postavljene kamere da snimaju vaše prekršaje u saobraćaju (SPISAK)

USKORO VOZAČIMA MAKSIMALNE KAZNE OD 120.000 DINARA: Ko ne stane pešaku na prelazu, plaća HILJADU EVRA!
Jedan od onih poštenih je policajac Velimir Lukić iz Nezavisnog sindikata policije (NSP).
- To što nosimo značke, ne znači da ne podležemo kažnjavanju. Ja sam tipičan primer policajca koji regularno plaća kazne. Stalno ih dobijam za prekoračenje brzine, čak i sa službenim vozilom. Kamera me više puta snimila ili me zaustavljao drugi policajac da mi napiše prekršajnu prijavu - otkriva Lukić.
Ipak, velika većina njih će izbeći da plati kaznu pozivajući se na kolegijalnost ili će vam reći da su prošli kroz crveno, projurili preko pešačkog prelaza ili prekoračili dozvoljenu brzinu jer su jurili zločinca ili da nekog spasu...
Postoje upravo takve situacije kada im je dozvoljeno ono što drugim učesnicima u saobraćaju nije.
Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Foto-ilustracija: Milena Đorđević


- Kad nam je upaljeno svetlosna i zvučna signalizacija, to znači da imamo hitnu situaciju i da možemo da prođemo i na crveno svetlo, zovemo nekog telefonom usred vožnje ili, recimo, vozimo brzinom i do 250 km/h ako treba da presretnemo neko vozilo. Imperativ je da to učinimo bezbedno, jer ako pričinimo materijalnu štetu ili povredimo nekoga, bez obzira što smo bili na zadatku, podležemo krivičnoj odgovornosti - ističe predsednik izvršnog odbora NSP Velimir Barbulov.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Ovo pak ne važi za policajce na zadatku koji nemaju upaljenu signalizaciju. Tada se za njih, kako kaže Barbulov, primenjuju opšti propisi. Bar bi tako trebalo da bude po zakonu.
Jedan od retkih slučajeva kada se na policajce primenjuju stroži propisi je taj da se, u slučaju da nisu vezali pojas u vozilu, protiv njih može pokrenuti disciplinski postupak.
Inače, kako navodi jedan saobraćajni policajac iz sindikata policije, svetlosna signalizacija se koristi kod hitnih intervencija, regulisanja saobraćaja, pratnji, kad je oštećen put, a slaba vidljiost.
(S. Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boki

  Da li policajac snosi posledice ako se dokaze da je napisao kaznu za prekrsaj koji nije pocinjen, ili moze pisati bilo sta pa ako prodje proslo je, ako ne nikom nista?

  13
  0

  Podelite komentar

 • Ja

  Ja licno gledao kako podizu l.k.preko veze,e svasta da i za to treba veza.koja seljana kod nas.

  7
  1

  Podelite komentar

 • Djordje

  Danas cekam u redu za saobracajnu knjizicu u p.s.u Kraljevu dva ipo sata, uglavnom zato sto policajci u civilu (verovatno iz neke koristi) dovode svoju klijentelu direktno u kancelariju i njima se radi preko reda i potpuno je ne bitno koliko nas obicnih tu stoji.SRAMOTA!!! Da li ima neko ko moze ovome da stane na put.

  50
  5

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima