• 2

RUŠE ŠKOLU U OBILIĆU, DECA UŽASNUTA: Prekinuta nastava u poslednjoj srpskoj ustanovi u ovom mestu

Odluka školskog odbora je da deca ne pohađaju nastavu od juče. Iz bezbednosnih razloga

  • 2

Lokalna samouprava u Obiliću počela je danas sa rušenjem Osnovne škole "Branko Radičević", poslednje srpske ustanove u tom mestu na Kosovu i Metohiji, a đaci već dva dana ne idu na nastavu, jer nije bezbedno.

Obišli smo studentske domove u Kosovskoj Mitrovici: Nismo očekivali da imaju ovako dobre sobe (VIDEO)

Lokalna samouprava, koja je odlučila da sruši deo školske zgrade da bi izgradila parking, počela je rušenje pre podne uklanjanjem crepova krova i prozora, prenosi RTS.

Uprava škole, koja se protivi rušenju, ali bez snage da bilo šta učini, odlučila je da prekine nastavu za 40-ak učenika. U školi navode i da nije poštovan načelni dogovor da opština podigne novu školsku zgradu, pa da onda ruši postojeću.

- Deca ne pohađaju nastavu od juče. Iz bezbednosnih razloga, školski odbor je, u koordinaciji sa školskom upravom i lokalnom samoupravom, odlučio da se ne izvodi nastava do daljnjeg - objašnjava Aleksandar Popović, direktor OŠ "Branko Radičević".

Novcem EU, opština gradi novu zgradu administracije, a na mestu uklonjenog dela školske zgrade treba da bude izgrađen parking za potrebe lokalne samouprave.

- Imamo garancije od Kancelarije EU u Prištini da će drugi deo zgrade ostati u funkciji i već 9. januara, kada naša deca ponovo krenu na nastavu, biće bezbedna za odvijanje procesa nastave - kaže Slaviša Jakovljević, zamenik predsednika opštine Obilić.

Predstavnici Srba u lokalnoj skupštini tvrde da je rušenje dela škole počelo bez pravne odluke.

- Nikakva odluka o rušenju ove škole ne postoji. Niti je prošla proceduru u Skupštini opštini, niti postoji bilo kakav dokument. Mogu da kažem da je rušenje ovog dela zgrade nelegitimno - navodi Boban Andrić, odbornik.

Nenad Denić, predsednik Privremenog organa opštine Obilić, naglašava da je ovo gašenje jedine srpske institucije u gradu Obiliću.

U Obiliću je, posla rata, ostalo desetak Srba, a deca koja pohađaju osnovnu školu uglavnom su iz okolnih sela.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Šef

    A u Srbiji kad Srbi gase škole? Muk.

  • Dusebriznik

    Neka sada pokažu svoju moć predstavnici srpskog naroda u kosovskim institucijama I zauzmu se za rešavanje problema koji se tiču običnog naroda u ovom slučaju đaka da nesmetano odlaze u svoju školu. Inače su vrlo aktivni kada su u pitanju ministarske fotelje u tzv. vladi Kosova.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima