• 28

Balkan ispraća 2016. godinu i strepi od 2017: Pitali smo porodice iz država bivše Juge kako zaista žive i slave (FOTO)

Na ovim prostorima jedino parola "U se i u svoje kljuse" ima izgleda za uspehom

 • 28

U vremenima kada su repovi građanskih ratova na našim prostorima dobrano potkresani a nezavisnosti država na Balkanu dostigle dvoj maksimum, sve je više onih koji potajno žale za naizgled bezbrižnim vremenima jedinstvene Jugoslavije, dok se istovremeno svako malo potpiruje žar nejednakosti i kopaju stare ratne rane.
TRESE NAS JUGONOSTALGIJA: Evo ko i zašto pati za SFRJ! (VIDEO)

Od raspada Jugoslavije je prošlo 26 dugih godina, a nešto manje od građanskih ratova koji su devedesetih rasturili i poslednji pedalj jedinstva zemalja istočnog Balkana. U tim zemljama sada žive oni koji su ratove preživeli, kao i njihovi potomci u vidu novih generacija i vesnika nekih novih budućnosti.
Telegraf.rs razgovarao je sa tim ljudima, a u ovom tekstu prenosimo njihove priče, razmišljanja o kvalitetu života i neka sećanja na vremena jedinstva, koja nekima nedostaju, a nekima i ne.
"Jugoslavija je nestala, a Bosna je izgubljena zemlja"
Svakako najveća stradanja rokom ratova devedesetih pretrpela je sadašnja Federacija Bosne i Hercegovine, i njen administrativni centar, Sarajevo. U njemu sada sa porodicom živi i radi Vitomir Mitrić, filmski i pozorišni reditelj, koji svoju priču počinje pomalo pesimističnim stavom da "na globalnom nivou, život gubi smisao", te da se taj smisao može sačuvati jedino individualnošću.
- Život treba živjeti, ali on nam uvijek i ne uzvrati ono što očekujemo. Danas je vrlo teško odvojiti život od posla kojim se bavite. Ustvari posao koji radite diktira vam i sam sadržaj života. Umjetnici kad zagrizu rade strasno, ali ne smiju pristati, služiti. Ja sam zadovoljan postignutim, a kroz taj uspjeh i životom u 2016 godini. Svaka godina nosi neku svoju posebnost i trenutke za pamćenje. Globalno gledanje na život je nemoguće, u tom globalnom život gubi smisao, narod identitet, a čovjek individualnost - rekao je on.
Facebook/ privatna arhiva

Facebook/ privatna arhiva


Na pitanje šta onda on i njegovi sunarodnici mogu očekivati od naredne godine, Vitomir odgovara da "bi bolje bilo prespavati ove godine".
- Ako bi razmišljali o onom što nam plasiraju mediji, kroz ono što nam nude svjetski moćnici, bolje bi bilo prespavati ove godine. Godine ratova, stradanja, katastrofa. Najveća dostignuća u nauci i tehnici koriste se u negativne svrhe. Šta znače prava građana, ona su tu deklarativno, dok je u stvarnosti borba za život i opstanak. Odgovor na ovo pitanje nalazi se u ovoj tezi, ako ćeš služiti, sve ćeš imati.
Po njegovom mišljenju, vraćati se na staro uređenje i Jugoslaviju i praviti poređenja sa današnjim vremenom, vrlo je nezahvalno, jer "promjene su bile neophodne, ali nismo ih zamišljali baš ovako. Jugoslavija je nestala, a Bosna je izgubljena zemlja".
Stoga jedino što prosečnom čoveku ostaje je porodica kao osnov svemu. Vitomir u čuvanju porodičnih vrednosti vidi "veličinu i snagu obilježavanja praznika i svečanosti".
- Svi praznici trebaju da imaju dimenziju i veličinu koja im pripada. Duhovni praznici – duhovnu, a ostali zabavnu i karakter zadovoljstva. Nije puno potrebno da čovjek uživa u onom što voli, ako ga okružuje porodica i iskreni prijatelji. Ispunjeni ljudi su i srećni, a ja sam uz to i ostvaren u životu i poslu koji radim, u porodici sa suprugom, sinom, kćerkom i petoro unučadi i ako u različitim zemljama, kao da smo skupa - jasan je on.

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • O2

  SFSN

  0
  0

  Podelite komentar

 • Dzoni

  Rodjen sam kada se vec Jugoslavija raspala, i zao mi je zbog svega, niko nije dobio nista dobro, a ono sto se moze videti je da i Makedonci, Crnogorci, Bosanci, a pogotovo mi Srbi najvise zalimo za Jugoslavijom, dok Hrvati i Slovenci ne mare za tim. Tako da je jasno da sa njima ne treba stvarati nikakve zajednicke drzave..

  12
  2

  Podelite komentar

 • Deki

  Ja ne strepim od sledecu samo ovu baksuznu da oteram!

  4
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima