Balkan ispraća 2016. godinu i strepi od 2017: Pitali smo porodice iz država bivše Juge kako zaista žive i slave (FOTO)

Na ovim prostorima jedino parola "U se i u svoje kljuse" ima izgleda za uspehom

  • 28

U vremenima kada su repovi građanskih ratova na našim prostorima dobrano potkresani a nezavisnosti država na Balkanu dostigle dvoj maksimum, sve je više onih koji potajno žale za naizgled bezbrižnim vremenima jedinstvene Jugoslavije, dok se istovremeno svako malo potpiruje žar nejednakosti i kopaju stare ratne rane.

TRESE NAS JUGONOSTALGIJA: Evo ko i zašto pati za SFRJ! (VIDEO)

Od raspada Jugoslavije je prošlo 26 dugih godina, a nešto manje od građanskih ratova koji su devedesetih rasturili i poslednji pedalj jedinstva zemalja istočnog Balkana. U tim zemljama sada žive oni koji su ratove preživeli, kao i njihovi potomci u vidu novih generacija i vesnika nekih novih budućnosti.

Telegraf.rs razgovarao je sa tim ljudima, a u ovom tekstu prenosimo njihove priče, razmišljanja o kvalitetu života i neka sećanja na vremena jedinstva, koja nekima nedostaju, a nekima i ne.

"Jugoslavija je nestala, a Bosna je izgubljena zemlja"

Svakako najveća stradanja rokom ratova devedesetih pretrpela je sadašnja Federacija Bosne i Hercegovine, i njen administrativni centar, Sarajevo. U njemu sada sa porodicom živi i radi Vitomir Mitrić, filmski i pozorišni reditelj, koji svoju priču počinje pomalo pesimističnim stavom da "na globalnom nivou, život gubi smisao", te da se taj smisao može sačuvati jedino individualnošću.

- Život treba živjeti, ali on nam uvijek i ne uzvrati ono što očekujemo. Danas je vrlo teško odvojiti život od posla kojim se bavite. Ustvari posao koji radite diktira vam i sam sadržaj života. Umjetnici kad zagrizu rade strasno, ali ne smiju pristati, služiti. Ja sam zadovoljan postignutim, a kroz taj uspjeh i životom u 2016 godini. Svaka godina nosi neku svoju posebnost i trenutke za pamćenje. Globalno gledanje na život je nemoguće, u tom globalnom život gubi smisao, narod identitet, a čovjek individualnost - rekao je on.

Facebook/ privatna arhiva Facebook/ privatna arhiva

Na pitanje šta onda on i njegovi sunarodnici mogu očekivati od naredne godine, Vitomir odgovara da "bi bolje bilo prespavati ove godine".

- Ako bi razmišljali o onom što nam plasiraju mediji, kroz ono što nam nude svjetski moćnici, bolje bi bilo prespavati ove godine. Godine ratova, stradanja, katastrofa. Najveća dostignuća u nauci i tehnici koriste se u negativne svrhe. Šta znače prava građana, ona su tu deklarativno, dok je u stvarnosti borba za život i opstanak. Odgovor na ovo pitanje nalazi se u ovoj tezi, ako ćeš služiti, sve ćeš imati.

Po njegovom mišljenju, vraćati se na staro uređenje i Jugoslaviju i praviti poređenja sa današnjim vremenom, vrlo je nezahvalno, jer "promjene su bile neophodne, ali nismo ih zamišljali baš ovako. Jugoslavija je nestala, a Bosna je izgubljena zemlja".

Stoga jedino što prosečnom čoveku ostaje je porodica kao osnov svemu. Vitomir u čuvanju porodičnih vrednosti vidi "veličinu i snagu obilježavanja praznika i svečanosti".

- Svi praznici trebaju da imaju dimenziju i veličinu koja im pripada. Duhovni praznici – duhovnu, a ostali zabavnu i karakter zadovoljstva. Nije puno potrebno da čovjek uživa u onom što voli, ako ga okružuje porodica i iskreni prijatelji. Ispunjeni ljudi su i srećni, a ja sam uz to i ostvaren u životu i poslu koji radim, u porodici sa suprugom, sinom, kćerkom i petoro unučadi i ako u različitim zemljama, kao da smo skupa - jasan je on.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    31. decembar 2016 | 11:53

    Kazu, da je Jugoslavija bila -"Velika iluzija"?... (Koja lepota,ziveti danas, u vremenu - "izgubljenih iluzija".)...

  • MAKSIM

    31. decembar 2016 | 11:53

    Ovi sto prave ove drzavice od vardara oa do zriglava da imaju na raspolaganju jis hiljadu godina onakvz drzavu Jugu nece napraviti

  • Davor

    31. decembar 2016 | 14:18

    Ovim putem zahvaljunem Jugoslaviji i Titu sto sam imao sretno bezbedno i pre svega dostojanstveno detinjstvo i mladost. Sto je luksuz u danasnjem vremenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA