≫ 

Godišnje bacite 20.000 dinara u kantu za smeće, a da toga NISTE NI SVESNI

Namirnice koje proglasimo otpadom mogu da nahrane sve gladne na svetu

  • 5

Ukoliko biste počeli da zamrzavate hranu, umesto što je bacate, godišnje biste uštedeli 20.000 dinara. Oko trećine proizvedene hrane na kraju ode na otpad, a prema nekim podacima, svaka osoba u Srbiji godišnje baci 35 kilograma hrane vredne upravo 20.000.

"Šarli Ebdo" ISMEJAO pogibiju Rusa u Crnom moru (FOTO)

Procenjuje se da hrana koja se baci u celom svetu u toku jedne godine može nahraniti sve gladne u svetu sledeće tri godine.

Proizvođači koji snabdevaju hipermarkete prednjače u bacanju voća i povrća, šaljući na otpad onu hranu koja ne zadovoljava potrebe velikih radnji. Bacaju se i mlečni proizvodi i žitarice, dok se meso najmanje baca.

Ovakav odnos prema hrani, osim velike finansijske štete, izaziva i veliki broj posledica po životnu sredinu. Bacanje hrane povećava emisiju gasova staklene bašte, smanjenje količine pitke vode, povećanje potreba za odlaganje otpada.

Veliki broj građana često baca hranu koja je i dalje bezbedna za jelo i piće. Potrošači često ne znaju da se oznaka "najbolje upotrebiti do" odnosi na kvalitet proizvoda, a ne na njegovu ispravnost i bezbednost, te se može koristiti i kada istekne taj rok.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB IN

    29. decembar 2016 | 08:34

    Odakle takvi podaci? Možda ste anketirali kontejnere ispred Narodne banke Srbije i Skupštine. Ko to baca hranu u Srbiji kad ljudi nemaju da sastave kraj sa krajem.

  • lIvan

    29. decembar 2016 | 10:10

    Od malena sam vaspitan da " nikad" ama bas " nikad" ne bacam hranu i tako radimo kod nas u kuci,kakva vam je to statistika.Hleb kada ostane 3 dan pravimo poparu,kozuru od slanine stavimo u pasulj,voce ako je losije kompot itd,znaci NISTA se ne baca.

  • SRBIN

    29. decembar 2016 | 09:41

    Kod mene hrama bude samo priodnim putem izbacena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA