• 2

OVAJ ČOVEK ODOLEVA VREMENU: Ne odstupa od porodičnog nasleđa ni po koju cenu

- Bila je i lepa zarada. Radili smo danonoćno, svima je bilo dobro - priseća se Radojica vremena kada je od ovog zanata moglo da se živi

  • 2

Vunovlačara u selu Devići kod Ivanjice odoleva vremenu. Zarade nema, ali ljubav prema poslu, koji se prenosio generacijama, ne dozvoljava da se stavi katanac na vrata.

Zabeleo se jedan od retkih gradova u Srbiji koje nikad ne ostaje bez snega (FOTO) (VIDEO)

- Vunovlačaru neću zatvoriti nikad, jer bi to bilo nepoštovanje porodičnog nasleđa. Eto, danas su mi neke žene donele vunu na preradu, već sam zaboravio kada je poslednji put neko dolazio. Neće to u ovo vreme niko da radi, ali stariji svet po selima koji zna šta znači imati pravi vuneni džemper, kapu ili čarape, ne može sam da preradi vunu i onda ja pokrenem mašine kad god da dođu - rekao je za Blic Radojica Raičević, vlasnik vunovlačare.

Nekada je ovaj kraj živeo od stočarstva. Ovaca je bilo u svakom domaćinstvu, a kamioni vune su odlazili put Peštera, Novog Pazara, Ivanjice.

- Bila je i lepa zarada. Otac je uspešno vodio ovu vunovlačaru, a kada sam došao iz vojske počeo je i mene da uvlači u posao. Radili smo danonoćno, svima je bilo dobro. Onda se narod okrenuo malini i stočarstvo je palo u drugi plan - kaže Radojica i dodaje:

- Vidim, Vlada sada pokušava nekim subvencijama da oživi uzgoj ovaca, ali nikada nismo smeli da dozvolimo da nam se stočni fond dovede do ovako niskih grana - završava Radojica.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Goran

    Drži se ti Crnog vrha, i smrca.

  • Kosovinac

    Држи се брате док можеш. Све ће то Господ наградити. Проћи ће и ово време лудила. Прави занати ће васкрснути.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima