• 17

Pod OVIM uslovom i sa OVIM papirom moći ćete i od 1. januara da se lečite sa starim zdravstvenim knjižicama

Potrebno je da sa sobom imaju potvrdu da su predali dokumenta za novu elektronsku knjižicu

  • 17

Oni kojima nisu istekle zdravstvene knjižice, a još nisu dobili nove, moći će da idu kod lekara i uzimaju lekove na recept i sa starim, papirnim knjižicama koje nisu overene, sve dok im ne stignu nove zdravstvene isprave. Potrebno je da sa sobom imaju potvrdu da su predali dokumenta za novu elektronsku knjižicu.

Zdravstvene knjižice ćete od sada dobijati mnogo brže: eUprava otklonila sve probleme portala

Kod lekara možete BEZ NOVE ZDRAVSTVENE KNJIŽICE i posle Nove godine pod OVIM uslovom

Ove potvrde se ne izdaju deci, trudnicama i porodiljama, s obzirom na to da u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu ove kategorije osiguranika od 1. januara 2017. godine, pa sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

"Potvrda se ne izdaje ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice", objašnjavaju u RFZO za "Blic".

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Od 1. januara 2017. godine RFZO više neće izdavati i overavati "stare" papirnate zdravstvene knjižice.

"Građanima kojima su pre 1.januara 2017. godine overene stare zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, mogu da se leče na osnovu tih knjižica i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. Onima kojima je istekla overa stare knjižice, a podneli su zahtev za nove, lečenje ostavruju sa potvrdom koju su dobili prilikom predaje dokumenata", objašnjavaju u RFZO.

Oni koji su osiurani, a izgube overenu staru zdravstvenu knjižicu, takođe mogu da dobiju potvrdu od filijale, odnosno ispostave, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.

Zahtev za zamenu knjižica do sada je predalo 4.961.875 od ukupno 6.846.998 zdravstveno osiguranih građana Srbije. Mnogi od njih neće dobiti novu zdravstvenu knjižicu do kraja godine.

U RFZO kašnjenje pravdaju time da je veliki broj građana čekao poslednji momenat za zamenu zbog čega su stvorene gužve, kao i da Zavod za izradu novčanica mesečno može da izradi samo 350.000 zdravstvenih kartica.

Rok za podnošenje zahteva ističe 31. decembra.

(Telegraf.rs/Blic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veselin radulovic

    Nije bas tako, ima nas koji smo predali zahtev i pre pet meseci pa nismo dobili tu famoznu karticu. Dokle ce se traziti izgovori za neobavljene poslove, zar nije mnogo jednostavnije da svako radi svoj posao.

  • Koja

    A kako do potvrde ko je predao zahtev putem e-uprave?

  • Mare

    Ja nemam knjizicu vec 4godine jer neradim

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima