• 8

Beli luk je samo naš, upravo smo ga zaštitili!

Srbija je do sada zaštitila goveđe i svinjske pršute i slanine, kulen, domaća kobasica i salama, čaj sa Rtnja, kačkavalj iz Krivog vira, ovčiji, kozji i kravlji sir sa Homolja, kavijar iz Kladova, kao i mnoge druge domaće proizvode

  • 8

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije objavio je dve nove oznake geografskog porekla, kojima su kao posebni ubeleženi vrbički beli luk i đerdapski med.

Godišnje bacite 20.000 dinara u kantu za smeće, a da toga NISTE NI SVESNI

Zahtev za prvu oznaku podnelo je Udruženje poljoprivrednika "Vrbički prolećni beli luk" iz seoceta u opštini Čoka sa samo 238 stanovnika, nastanjenog Mađarima, za drugu pčelarsko društvo "Golubački grad".

Tako danas u Srbiji ubeleženu oznaku geografskog porekla ima ukupno 69 specijaliteta iz naše države, ali i Hrvatske, Češke i Crne Gore.

Srbija je do sada zaštitila goveđe i svinjske pršute i slanine, kulen, domaća kobasica i salama, čaj sa Rtnja, kačkavalj iz Krivog vira, ovčiji, kozji i kravlji sir sa Homolja, kavijar iz Kladova.

Oznake geografskog porekla dobili su i pirotski ćilimi, njeguška pršuta, ručno pletena odeća "Sirogojna" iz Užica, leskovačko meso za roštilj, valjevski duvan čvarci, med iz Homolja, malina iz Arilja, domaći ajvar iz Leskovca, i mnogi drugi domaći proizvodi.

Ime porekla je geografski naziv zemlje ili područja, lokaliteta koje služi da bi označilo proizvod koji odande potiče, čiji su kvalitet i posebna svojstva isključivo ili bitno uslovljena geografskom sredinom. S druge strane, geografska oznaka obeležava neku robu po poreklu zemlje ili područja.

(Telegraf.rs/Politika)

Komentari

  • Tanja jedna

    Ne razumem sta je ovde poenta? Je li ovo patentirano tj.zasticeno kod nas ili u svetu? Jer Ajvar je vec zasticen, od strane Slovenaca tako da mi nismo mogli da ga zastitimo na svedskom nivo...dakle u pitanju je Srbija, tako da se potam koja je poenta ako je samo i Srbiji zastita???

  • VAN

    Toliko se u svetu krade da će srbi uskoro morati da zaštite i svoj srpski jezik.

  • DH

    Dzaba kad uvozimo hibride..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima