Podiguta optužnica za ubistvo i mučenje vojnika JNA u Sarajevu 1992. godine

Tužilaštvo ih tereti da su u svojstvu komandanta ili pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika

  • 16

Tuzilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog zločina nad zarobljenim vojnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu koja se odnosi na na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine.

TRAŽILI SMO TAJNU SKRIVNICU JNA: Delovalo je kao obična koliba, a kad smo ušli u podzemne tunele, KRV NAM SE LEDILA U ŽILAMA (FOTO)

Kako prenosi RTRS, optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušin, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, zvani Rogatica.

Tužilaštvo ih tereti da su u svojstvu komandanta ili pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika.

Optuženi su, kako se navodi, znali o zarobljavanju osam pripadnika JNA i transportera u kvaru na području sarajevskih naselja Dobrinja, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka u blizini Doma milicije u Sarajevu, gde su ubijeni iz vatrenog oružja, a u čemu su učestvovali optuženi i druge osobe.

Nakon ubistva tela vojnika su sklonjena sa ciljem prikrivanja dokaza. Delimični ostaci dvoje ubijenih su pronađeni, a za ostalima se traga.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu sprovelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu u kojoj je saslušano više desetina svedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svedoka i prilaganjem blizu 400 dokaznih materijala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ХМ

    29. decembar 2016 | 16:25

    Када ће подићи оптужницу против оних који су пуцали у Словенији на ЈНА док су се повлачили из касарне.

  • Mako

    29. decembar 2016 | 15:27

    Dragan Vikić,jedan od komandanata Muslimanske policije od 1992-1995;imao je običaj da Srpske zarobljenike koristi kao vreću za boks i tako im lomi rebra.Ali ne verujem da će biti osudjen.

  • toplistanadrealista

    30. decembar 2016 | 08:58

    A, sta kaze salko srbomrzac??? Ne komentarise ovu vijest?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA