Usvojen akcioni plan za pomoć IT sektoru: 1,5 miliona evra ide u prekvalifikaciju novih stručnjaka

Ministarka Ana Brnabić objasnila da će test grupa imati 100 ljudi

  • 1

Akcioni plan za pomoć informaciono tehnološkom sektoru u Srbiji, usvojen je na današnoj sednici Vlade, a njim je predviđeno da 1,5 miliona evra bude uloženo u prekvalifikaciju novih IT stručnjaka i jos deset miliona evra za razvoj infrastrukture, izjavila je danas ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Brnabić je na konferenciji za medije izjavila je da je plan ostvariv i realan i da je na taj način ispunjeno obećanje da će biti usvojen do kraja godine.

Kako je objasnila, primena plana počeće od naredne godine prekvalifikacijom test grupe od 100 ljudi da bi njihov ukupan broj bio oko 1000.

Kada je reč o formalnom obrazovanju, akcioni plan predviđa uvođenje predmeta o informacionim tehnologijama u škole od sledeće školske godine kao i povećanje kvota za upis na tehničkim fakultetima.

Ona je dodala da osim obrazovanja, sledeći segment akcionog plana predstavlja fokus na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta odnosno na IT kompanije, start ape i mala i srednja preduzeća.

- Posebna snaga akcionog plana je što smo ga razvili zajedno i što to nije akcioni plan vlade Srbije već naš zajednički. Zato je na nama veća odgovornost da ga implenetiramo - rekla je Brnabić.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA