SVETSKE AGENCIJE PRENOSE: Srbija kupila helikoptere da bi ojačala svoju odbranu

Rojters navodi da je "srpska vojska, uključujući avijaciju, istrošila resurse tokom ratova 90-ih godina prošlog veka i većina njenih postojećih letelica bliži se kraju svog životnog veka"

  • 71

Svetske agencije izvestile su danas o ugovoru o kupovini devet helikoptera H145M koje su Ministarstvo odbrane i MUP Srbije danas zaključili sa kompanijom "Erbas helikopters", a Rojters ističe da je Srbija dogovorila kupovinu ovih helikoptera kako bi ojačala svoju odbranu.

HRVATI OBNAVLJAJU AVIJACIJU: Nabavili novi helikopter i zovu ga "ubica tenkova"! (FOTO)

Ta agencija navodi da je to učinjeno "u okviru šireg plana modernizacije koji takođe uključuje nabavku aviona i opreme iz Rusije".

Rojters navodi da je "srpska vojska, uključujući avijaciju, istrošila resurse tokom ratova 90-ih godina prošlog veka i većina njenih postojećih letelica bliži se kraju svog životnog veka".

Agencije, uz podsećanje da je "ranije ovog meseca, Rusija donirala šest borbenih aviona MIG-29 Srbiji, pod uslovom da Beograd plati njihov remont", navodi da "Srbija balansira u svojim odnosima sa Rusijom, tradicionalnim slovenskim i pravoslavnim saveznikom, uz nastojanje da se pridruži Evropskoj uniji i podstiče veze sa NATO, iako želi da ostane vojno neutralna".

AP navodi da je ugovor o srpskoj kupovini devet "Erbasovih" helikoptera potpisan "usred napetosti u regionu koje su pokrenute zbog borbenih aviona koje je Rusija donirala balkanskoj zemlji".

Navodi se da su "nedavne napetosti između Srbije, tradicionalnog ruskog saveznika, i NATO članice Hrvatske podstakle mini trku u naoružanju između dve bivše jugoslovenske nacije, koje su bile u ratu tokom 90-ih godina prošlog veka".

Ilustracija - Foto: Tanjug/AP Ilustracija - Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane i MUP Srbije zaključili su sa kompanijom "Erbas helikopters" ugovor za nabavku devet erabasovih helikoptera (H145M), saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protiv-vazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije, opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija - transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje...

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP Srbije i predstavnika kompanija Erbas helikopters i Erbas grupe, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Ðorđević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

U skladu sa identifikovanim oblastima saradnje iz Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Erbas grupe (Airbus Group), potpisanog u oktobru ove godine, zaključen je ugovor za nabavku devet helikoptera H145M, pripadajućih usluga i industrijske saradnje.

Potpisani ugovor obuhvata: nabavku devet helikoptera H145M sa pripadajućim paketom logističke podrške (rezervni delovi, alati i dokumentacija), transfer tehnologije za održavanje i opravku nabavljenih helikoptera, zatim opremanje, obuku i sertifikaciju Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" kao centra za održavanje helikoptera "Gazela", kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije Erbas helikopters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    29. decembar 2016 | 21:50

    Молим МИП да обавести ове мајмуне са запада да Србија и Хрватска никада нису ратовале, ма шта они мислили.

  • Jovana11

    29. decembar 2016 | 20:07

    Veoma dobre vesti za nasu Vojsku i policiju.

  • niksha

    29. decembar 2016 | 20:07

    Komsije ima da crknu od zavisti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA