Novogodišnja Filharmonija u ritmu džeza

Finale novogodišnjeg koncerta bio jedan od omiljenih komada orkestara, ali i publike širom sveta

  • 0

Beogradska filharmonija je sinoć uvela u praznično raspoloženje mnogobrojnu publiku na prvom od dva kompletno rasprodata novogodišnja koncerta.

Zajedno sa rado viđenim gostom, dirigentom Fabrisom Bolonom, Filharmonija je publiku ui Kolarčevoj zadužbini prošetala po pločnicima Njujorka, svirajući džez i brodvejske melodije.

Da li je ovo najveći aplauz koji je Đoković dobio u životu? (VIDEO)

Konačno nešto lepo: Beogradska filharmonija zadivila Budimpeštu

U atmosferi "Velikog Getsbija", prohibicije i doba kada je radijski aparat bio glavna inovacija, sve one koji su imali sreće da dođu do svojih ulaznica, Filharmonija je uvela u ritmičnu, ali i romantičnu, prazničnu atmosferu.

„Divertimento" Leonarda Bernštajna je u ritmu bluza i sambe otvorio „koncertno slavlje" uz filharmonijske akrobacije koje su publiku gotovo izmestile iz sedišta.

Posebnu atrakciju predstavljao je A Bu, sedamnaestogodišnji džez-pijanista, solista nesvakidašnjeg talenta, koji je zadivio slušaoce interpretacijom Geršvinovih kompozcija.

Najpre u maniru čarlstona u „Koncertu in F", kineski džezer je u delu „Ja imam ritam" dokazao da ima mnogo više od toga kada je džez muziciranje u pitanju.

Foto: A.Nalbantjan Foto: A.Nalbantjan

„Džez je sinonim za slobodu izraza i mašte! Toliko sam bio nestrpljiv da nastupim sa Beogradskom filharmonijom o kojoj sam mnogo slušao", rekao je nakon koncerta mladi džezer, student čuvenog Džulijarda, koga je publika nagradila toplim aplauzom, a za uzvrat je dobila na bis jedinstveno izvođenje čuvene „Moon river" teme.

Finale novogodišnjeg koncerta bio jedan od omiljenih komada orkestara, ali i publike širom sveta.

Šostakovičeva „Džez svita br.2" zavela je prisutne prijemčivim i pevljivim melodijama koje su pokretale i muzičare i slušaoce na ples.

Dirigent Bolon, čest gost Beogradske filharmonije, nakon nastupa je publici poželeo lepe i vesele praznike i u glas sa orkestrom zaželeo srećnu Novu godinu.

Vešti perkusionisti Filharmonije su iznenadili publiku svetlucavim konfetama koje su eksplodirale na bini Kolarca i najavile melodiju Ðuka Elingtona na bis.

Isti program Filharmonija izvodi i večeras.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA