"Sinoć se rasušija ko bure, pa se danas naduja ko da je s ose spaja": Vodič kroz južnjački govor u novogodišnjoj noći

Umesto dobrog starog "volim te", od dečka s juga Srbije, tačno u ponoć čućete: "Vez'o sam se za tebe ko kuče za sidžimku"

  • 8

Dok u celom svetu deca spavaju kao anđeli, u Leskovcu "spijev k'o zaklani". Takođe, samo u Leskovcu otac ćerku zove "sine", a sina "ti be, majmune".

HIT OGLAS ZA POSAO U SRBIJI: Dnevnica je 1.000 dinara, postoji samo jedan uslov za rad!

Vranjanci i Leskovčani kažu da im je govor bogat, a jezik ekonomičan. Međutim, ostatak Srbije dodaje i atribut - nerazumljiv.

Ukoliko se u novogodišnjoj noći nađete u društvu nekoga s juga Srbije, lako može da se desi da u 2017. uđete zbunjeni, ali i nasmejani. Specifična leksika i šale na sopstveni račun karakteristične su za ljude iz ovog kraja.

Umesto dobrog starog "volim te", od dečka s juga Srbije, tačno u ponoć čućete: "Vez'o sam se za tebe ko kuče za sidžimku".

Ako, pak, odlučite da 2017. dočekate kod kuće, razočarani južnjak će vam reći: "Žmiješ k'o ćuran na motku", ili: "Utepuješ se k’o mače od tavan". Da, znamo, teško da će vam bilo šta biti jasno.

Ukoliko odlučite da u ponoć budete na trgu uz Bajagu, a vaš prijatelj Vranjanac bude zadovoljan nastupom, reći će: "Icepi ga ko pop sarmu na zadušnicu". Ili, ako nije zadovoljan izvođenjem neke pesme: "Beči se k'o mače na džigericu".

Ako još preterate sa alkoholom, sutradan će svima za vas pričati: "Sinoć se rasušija ko bure, pa se danas naduja ko da je s ose spaja. Gle kako se rasušija k'o niški autobus".

Iako ćete se teško sporazumevati, nakon što se i vi i južnjak istrošite u novogodišnjoj noći i probudite bez dinara, ovoje ćete reći: "Lele, pun sam s pare ko žaba z dlaku".

(J.Stakić - j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    30. decembar 2016 | 19:51

    Za ribu sa razvijenim plućima južnjaci kažu "Ušiljila bre sisiće kano dživdžan kolenca".

  • sektash

    31. decembar 2016 | 00:25

    Ponosan sam na moj Leskovac!Sve ve razumemo,a vi nas ich! :)

  • MMM

    30. decembar 2016 | 20:03

    Kao Vranjanac pola od ovoga nisam cuo...a i ovako nesto moze da se cuje pretezno od starijih gradjana... Klizi pivo ko mače niz oluk :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA