• 8

"Sinoć se rasušija ko bure, pa se danas naduja ko da je s ose spaja": Vodič kroz južnjački govor u novogodišnjoj noći

Umesto dobrog starog "volim te", od dečka s juga Srbije, tačno u ponoć čućete: "Vez'o sam se za tebe ko kuče za sidžimku"

  • 8

Dok u celom svetu deca spavaju kao anđeli, u Leskovcu "spijev k'o zaklani". Takođe, samo u Leskovcu otac ćerku zove "sine", a sina "ti be, majmune".

HIT OGLAS ZA POSAO U SRBIJI: Dnevnica je 1.000 dinara, postoji samo jedan uslov za rad!

Vranjanci i Leskovčani kažu da im je govor bogat, a jezik ekonomičan. Međutim, ostatak Srbije dodaje i atribut - nerazumljiv.

Ukoliko se u novogodišnjoj noći nađete u društvu nekoga s juga Srbije, lako može da se desi da u 2017. uđete zbunjeni, ali i nasmejani. Specifična leksika i šale na sopstveni račun karakteristične su za ljude iz ovog kraja.

Umesto dobrog starog "volim te", od dečka s juga Srbije, tačno u ponoć čućete: "Vez'o sam se za tebe ko kuče za sidžimku".

Ako, pak, odlučite da 2017. dočekate kod kuće, razočarani južnjak će vam reći: "Žmiješ k'o ćuran na motku", ili: "Utepuješ se k’o mače od tavan". Da, znamo, teško da će vam bilo šta biti jasno.

Ukoliko odlučite da u ponoć budete na trgu uz Bajagu, a vaš prijatelj Vranjanac bude zadovoljan nastupom, reći će: "Icepi ga ko pop sarmu na zadušnicu". Ili, ako nije zadovoljan izvođenjem neke pesme: "Beči se k'o mače na džigericu".

Ako još preterate sa alkoholom, sutradan će svima za vas pričati: "Sinoć se rasušija ko bure, pa se danas naduja ko da je s ose spaja. Gle kako se rasušija k'o niški autobus".

Iako ćete se teško sporazumevati, nakon što se i vi i južnjak istrošite u novogodišnjoj noći i probudite bez dinara, ovoje ćete reći: "Lele, pun sam s pare ko žaba z dlaku".

(J.Stakić - j.stakic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lela

    Za pijanog: napaso se ko magare u bocke, ko šotan dudinjke; Za halapljivog: kolki su ti zalci ko na dete popke!

  • Pera lozac

    Ma ne utepujte se više sas ovija padezi, da je takoj takoj je... Sto jes jes.. Nego srećna Vi Nova godina!!

  • Pera lozac

    Ma ne utepujte se više sas ovija padezi, da je takoj takoj je... Sto jes jes

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima