≫ 

Šumadija i Pomoravlje sa svetom razmenili 3 milijarde dolara

Najviše se izvozilo u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Rumuniju, Sloveniju, Crnu Goru, Rusku Federaciju, Makedoniju i Poljsku

  • 1

Spoljnotrgovinska razmena Šumadijskog i Pomoravskog okruga iznosila je za 11 meseci ove godine 3,1 milijardu dolara, uz ostvaren suficit od 552,5 miliona dolara, što je 10,3 odsto više od suficita zabeleženog u istom periodu 2015.

Aleksandru je za 4 godine preminula cela porodica, morao je da se vrati u pustu kuću, ali njegova priča ipak nije tužna (FOTO) (VIDEO)

- Može se očekivati da, pre svega pod uticajem intenzivnog priliva stranih direktnih investicija namenjenih proizvodnji za izvoz, da suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni regiona Šumadije i Pomoravlja za nekoliko godina dostigne milijardu američkih dolara -  rekao je predsednik Regionalne privredne komore (RPK) za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

Privreda Šumadije i Pomoravlja je za 11 meseci izvezla robu u vrednosti većoj od 1,8 milijardi dolara, a uvezla za približno 1,3 mlijarde, tako da je pokrivenost uvoza izvozom porasla sa 136,3 na 143,3 odsto, ističu u RPK.

Napustili Beč, pa u Srbiji napravili atrakciju za koju zna pola Evrope (FOTO)

Izvoz Šumadijskog okruga je u posmatranom periodu bio "težak" gotovo 1,7 milijardi dolara a uvoz oko 1,2 milijarde, dok je iz Pomoravskog okruga na strana tržišta plasirano robe za 140,4 miliona dolara, a uvezeno za 103,2 miliona dolara.

Sve opštine u Šumađskom okrugu, osim Lapova, ostvarile su pozitivne rezultate u robnoj razmeni sa svetom.

Najveći suficit, od 347,7 miliona dolara, zabeležila je privreda Kragujevca, a slede opštine Rača, Aranđelovac i Topola.

U Pomoravskom okrugu, najveći suficit je ostvarila opština Svilajnac, 41,5 miliona dolara, a na drugoim mestu je Jagodina sa 15,3 miliona dolara.

Nasuprot tome, najveći deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, od 14,4 miliona dolara, registrovala je opština Paraćin, kažu u RPK.

Kako dodaju, najveći poslovni partneri privrede Šumadije i Pomoravlja su zemlje Evropske unije (EU), koje u ukupnom izvozu učestvuju sa 89 odsto, a u uvozu sa 84 procenta.

Suficit u trgovanju sa EU iznosi 547,5 miliona dolara, i veći je za 15,5 odsto u odnosu na isti period lani.

Posmatrano po zemljama, kako kažu u RPK, najviše se izvozilo u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Rumuniju, Sloveniju, Crnu Goru, Rusku Federaciju, Makedoniju i Poljsku, a uvozilo iz Italije, Poljske, Nemačke, Rumunije, Koreje, Turske i Kine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    30. decembar 2016 | 14:32

    Mozemo mi to jos bolje, samo napred svi krajevi Srbije. I Vojvodina i Sumadija i Pomoravlje, mi mozemo konkretno poljoprivredom dosta da damo nasoj zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA