NESTAŠICA LEKOVA: Nema brufena, madopara, lorazepama, lasiksa..

Uzroci nestašice nisu poznati a nadležni najavljuju da će do kraja meseca svi lekovi moći da se nađu u apotekama

  • 6

Sirupa za decu brufen, koji se koristi za snižavanje temperature, nema u apotekama, kao ni lekova madopar, lorazepam i lasiks. Iz Apotekarske ustanove “Beograd” najavljuju da će lekovi u apoteke stići do kraja meseca. Brufena nema jer se još uvek čeka na rešavanje proceduralnih pitanja.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nedavno je saopšteno da je nestašica leka madopar, koji je proizvodila "Galenika", a koji je namenjen za lečenje Parkinsonove bolesti, rešena uvozom tog leka od kompanije "Roš".

Milana Dučić iz Apotekarske ustanove "Beograd" rekla je da će madopar biti nabavljen interventnim uvozom i da je najavila da će taj lek biti obezbeđen do kraja meseca, a do početka jula u apotekama trebalo bi da se nađe i lorazepam.

Kako je Dučić istakla, prethodnih dana je veliki broj građana tražio i lasiks koji takdoje već neko vreme nedostaje.

DEČJA TEMPERATURA ČEKA PROCEDURU

Telegraf.rs je već pisao o nestašici brufen sirupa za decu. Problem sa ovim lekom je to što se čeka formiranje cene leka za koji je novi nosilac dozvole kompanija "Abbott". Dok se brufen ne pojavi, umesto njega se može koristiti sirup paracetamol.

Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je ranije da je "Galenika" obavestila tu ustanovu da ga više neće proizvoditi i da je novi nosilac dozvole kompanija "Abbott" koji ne može da lek pusti u promet, jer nema odobrenu cenu.

Menadžer u kompaniji "Abbott" Miloš Davidović rekao je da su obezbeđene dovoljne količine tog sirupa za tržište Srbije, ali da se čeka formiranje cene i da se do tada lek ne može naći u prometu.

Iz Ministarstva zdravlja ranije je saopšteno da im je nestasica brufen sirupa prijavljena početkom nedelje.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lora

    18. jun 2012 | 16:34

    Zaista isu normalni,pijem lorazepam za panicne napade i anksiozu 3 godine,po savetu psihijatra a sad ne mogu ni slovenacki loram da nadjem,imam gusenje i svakakve fizicke bolove,sto nas ne udostoje i kazu nam istinu...ovo je sramota i necuveno sta se u nasoj zemlji desava

  • ator

    18. jun 2012 | 16:33

    vestacka nestasica,hoce da ujednace cene sa eurom,tajkuni se i dalje bogate na racun nase dece i bolesnik.poglsdajte ko su vlasnici tih firmi koje ne isporicuju lekove bolesnima.

  • KURJAK

    18. jun 2012 | 17:14

    Pa koj k.... ce nama lekovi ovi iz D.S-a ce nas izleciti zajedno sa malim slobom kad formiraju vlast i dodju na tolko zeljenu vlast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA