Najmoćnija kravata sveta se pravi u Srbiji: Pre 10 godina je napravila prvu za Putina, ovo je njena priča (FOTO)

Maruška je sa svojim kravatama, maramama i ešarpama već odavno postala prepoznatljiv srpski brend

  • 2

Maruška Topalović (50) iz Preljine kod Čačka već dve decenije pravi kravate i ešarpe za najmoćnije ljude sveta! Ona sa ponosom ističe da njene kreacije nosi čak i predsednik Rusije Vladimir Putin, kome je prvu kravatu poklonila još pre deset godina.

Pored Putina, Maruškine modele nose i najmoćnije dame sveta poput kraljice Elizabete, Angele Merkel i Hilari Klinton. Maruška nam kaže da je sa pravljenjem kravata počela iz hobija početkom devedesetih, da bi danas od toga razvila ozbiljan biznis.

Za ovu talentovanu Srpkinju i njene originalne radove čulo se u celom svetu, od Rusije do Holivuda.

- Moje kravate nose mnogi poznati svetski lideri, ali ja sam posebno ponosna što je među njima i ruski predsednik Vladimir Putin. Iz mog modnog ateljea put Moskve otišlo je nekoliko kravata i to kao državni poklon Vlade Srbije i Privredne komore - kaže Maruška.

- Putin je i preko ambasade Ruske Federacije u Beogradu dobijao naše kravate, tako da ima čitavu kolekciju, na šta smo baš ponosni. To su najkvalitetnije unikatne kravate od probranih materijala i dezena koji se uklapaju u Putinov stil odevanja - otkriva nam Maruška.

Prva kravata za Putina napravljena je još pre desetak godina kao poklon koji je iz Privredne komore Srbije poslat u Rusiju.

Printskrin: Youtube/Studio Maruška/Tv Cacak Printskrin: Youtube/Studio Maruška/Tv Cacak

- Tada smo, osim za Putina, napravili kravate i za Lavrova i Medvedeva. Naša delegacija ih je prilikom posete Moskvi uručila kao poklon Srbije. Tom prilikom Putin je iz Čačka pored kravate brenda "Maruška" dobio i čačansku rakiju "jelički dukat". Želeli smo da Putinu predstavimo ono najbolje što imamo iz našeg kraja - ističe Maruška.

Inače, Maruška je sa svojim kravatama, maramama i ešarpama već odavno postala prepoznatljiv srpski brend. Sve je počelo pre dvadesetak godina kao porodična firma u Preljini, koju Maruška vodi sa suprugom Miroslavom.

Danas njihova firma ima 14 stalno zaposlenih radnika, među kojima su sin Radenko, koji je dizajner, i ćerka Milica, apsolvent prava. Godišnje izrade više od 30.000 unikatnih ešarpi i kravata, koje najčešće završe kod birane klijentele i uglavnom se rade po narudžbini.

- Zanimljivo je da su prilikom posete našeg predsednika Tomislava Nikolića Moskvi i on i Putin nosili kravate iz našeg modnog ateljea. Bilo je zanimljivo kada su jednom pitali ruskog predsednika da li ima nešto iz Srbije, a on je istog časa pokazao na kravatu! To me je baš obradovalo, a u mom poslu bolja satisfakcija zaista ne postoji. Takođe, iz našeg studija je po specijalnoj porudžbini otišla i poklon ešarpa za prvu damu Rusije - kaže Maruška.

Kravate "maruška" nose premijer Srbije Aleksandar Vučić i gotovo svi ministri. Naša sagovornica kaže da bi bio predug spisak ako bi nabrajala državnike, javne ličnosti, glumce, ambasadore koji nose ovaj nezaobilazni muški modni detalj.

Foto: Studio Maruška Foto: Studio Maruška

- Ne znamo zaista gde su sve kao pokloni završili naši proizvodi. Ali je mnogo lepo kada gledam na televiziji ili u novinama na nekom političaru prepoznam "maruška" kravatu. Ne znam koliko je naših kravata stiglo do Putina, jer mnogi strani državnici, ambasadori i poslovni ljudi kod nas kupuju kravate kao poklon za njega - kaže kroz osmeh Maruška.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    2. januar 2017 | 12:25

    Klintonovoj je ta kravata došla glave

  • Palilula

    2. januar 2017 | 12:36

    Gledala sam prilog o vasim kravatama. Nisam neki strucnjak za modu , ali su mi se veoma svidele, svaka cast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA