≫ 

Britanski list optužio Žana Kloda Junkera da je blokirao borbu EU protiv utaje poreza

Kako se navodi, deo zemalja EU je blokirao napore na nivou EU na suzbijanju utaje poreza, suprotno cilju s kojim je osnovan taj odbor

  • 2

Britanski list "Gardijan" tvrdi da je Luksemburg, u vreme dok je premijer te zemlje bio sadašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, blokirao napore Evropske unije u borbi protiv utaja poreza, prenosi Hina.

Sve krize Evropske unije u 2016. godini (FOTO)

"Gardijan" je naveo da je imao uvid u poverljive nemačke diplomatske dokumente o delovanju odbora, formiranog kako bi se definisao kodeks ponašanja u pogledu fiskalne politike, a koji funkcioniše na temelju konsenzusa, tako da svaka od zemalja članica može blokirati ili razvodniti predloge koji im ne idu u prilog.

Odbor je formiran 1998. godine, a zemlje članice su tada obećale da neće voditi nelojalno nadmetanje u oporezivanju preduzeća.

Kako se navodi, deo zemalja EU je blokirao napore na nivou EU na suzbijanju utaje poreza, suprotno cilju s kojim je osnovan taj odbor, a Luksemburg je često bio predvodnik u ometanju postizanja konsenzusa.

Poverljivi dokumenti su u posedu "Gardijana" i Medjunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, koji je prošle godine otkrili aferu "panamski dokumenti".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA