• 2

Tabaković otkriva kako će se kretati kurs evra i cene u 2017. godini

Upitana šta je NBS pripremila za ublažavanje posledice jačanja dolara, Tabaković je rekla da će odbrambeni sistem Srbije biti pozitivna domaća makroekonomska kretanja i trendovi, čiji se nastavak očekuje i u ovoj godini

 • 2
Jorgovanka Tabaković

Foto: Milena Đorđević

Srbiju u 2017. godini očekuju niska inflacija, stabilan devizni kurs i dobar priliv stranih direktnih investicija, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

 

Vujović: Deficit do kraja godine upola manji od planiranog

 

JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Nestalo 45 tona srpskog zlata!

 

U intervjuu za "Večernje novosti", Tabaković je navela da se takva očekivanja zasnivaju ne samo na makroekonomskim projekcijama, nego i na onome što je već ostvareno u prošloj godini.

 

Ona je kazala da je inflacija u Srbiji i u prethodne tri godine bila niska i stabilna i kretala se na nivou od oko dva odsto godišnje.

 

- Prema našim projekcijama, rast cena će se tokom 2017. godine, kretati u granicama novog, nižeg cilja, od tri odsto plus 1,5. Kada je reč o kursu, NBS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastojati da očuva relativnu stabilnost na domaćem deviznom tržištu uz najmanje moguće troškove - navela je.

 

Što se tiče stranih direktnih investicija, konzervativna procena NBS je, kako kaže, da će njihov priliv biti na sličnom nivou kao prethodne dve godine, što će biti "više nego dovoljno da se pokrije tekući deficit platnog bilansa".

 

Upitana šta je NBS pripremila za ublažavanje posledice jačanja dolara, Tabaković je rekla da će odbrambeni sistem Srbije biti pozitivna domaća makroekonomska kretanja i trendovi, čiji se nastavak očekuje i u ovoj godini.

 

Tabaković je rekla i da je stvoreno povoljno okruženje za dalje privlačenje i priliv investicija i podršku ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti.

 

Ona je ocenila i da je bankarski sektor u Srbiji stabilan i visoko likvidan.

 

(Telegraf.rs / tanjug, Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Majkan

  3. januar 2017 | 09:39

  I dalje ne razumem, suficit u budzetu, investicije stizu, drzava krenula napred a valuta stagnira ? Kad vidim da dinar pocinje jacati onda cu verovati , do tad sam skeptik

  15
  0

  Podelite komentar

 • lilit

  3. januar 2017 | 19:50

  Ma "doktorka" će da nas uvede u RAJ I BLAGOSTANJE...

  9
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA