Deca-robovi i dalje beru kakao

Dejvid Mekenzi sa CNN-a putovao je u srce Obale Slonovače kako bi istražio šta se dešava sa decom koja rade na poljima kakaa

  • 0

Najlakše je reći da trgovina ljudima predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i da se protiv nje treba boriti, a prečesto se (pogrešno) pretpostavlja da "moderno ropstvo" postoji samo u dalekim zemljama.

Ali sve su šanse da ste barem jednom u životu kupili, pojeli ili obukli nešto što je nastalo kao proizvod rada robova. Pre deset godina najveće svetske kompanije čokolade obećale su da učiniti sve da spreče dalju eksploataciju dece u industrijama kakaa u zapadnoj Africi, koja daje oko 75 odsto ukupne svetske proizvodnje, ali malo se uradilo izrabljivanje nestalo.

Jer, dokumentarac CNN-a pokazuje da se broj dece koja rade na plantažama kakaa u Obali Slonovače i u drugim afričkim zemljama, procenjuje na oko 100.000.

"Nažalost, tokom poslednjih deset godina beležimo veoma mali napredak u primeni obaveza. Deca i dalje rade", kaže Kris Bajer, naučnik Univerziteta Tulejn, koji je se takođe bavio ovom problematikom, pet godina u Obali Slonovače i Gani analizirajući situaciju na terenu.

(Izvor: CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA