Droga u KPZ "Zabela": Kod osuđenika nađen heroin!

Drogu i mobilne telefone osuđenici dobijaju ili preko članova svojih porodica i prijatelja ili preko stražara. Dešavalo se da im se droga dostavlja i u paketima, pa čak i u konzervama koje su bile fabrički zatvorene

  • 0

U Kazneno-popravnom zavodu "Zabela" kod Požarevca, prilikom jučerašnjeg pretresa pronađen je paketić sa heroinom, koji je pripadao osuđeniku Slavku B. iz Valjeva.

Paketić je nađen u krugu improvizovane teretane, koju su osuđenici sami napravili pre nekoliko godina, pored otvorenog zatvorskog bazena.

- O ovome je odmah obaveštena požarevačka policija, koja je nađeni paketić prosledila na veštačenje, kako bi se pouzdano utvrdilo da se radi o heroinu. Ukoliko se ova sumnja potvrdi, protiv osuđenika Slavka B. biće podneta krivična prijava zbog neovlašćenog posedovanja droge. Ujedno, sa upravom zatvora uradiće se opsežna istraga, kako bi se otkrilo na koji način je ova droga dospela u zatvor - kaže naš izvor iz istrage.

U zatvoru "Zabela", sa najstrožijim režimom u zemlji, pronalazak droge kod osuđenika nije nikakva retkost. S vremena na vreme kod njih se otkriju ili narkotici ili mobilni telefoni, pa čak i oružje. Međutim, javnost se o tome retko obaveštava, jer novinari imaju otežan pristup informacijama iz ovog zatvora.

- Drogu i mobilne telefone osuđenici dobijaju ili preko članova svojih porodica i prijatelja, ili preko stražara. Dešavalo se da im se droga dostavlja i u paketima, sakrivena na razne načine, pa čak i u konzervama koje su bile fabrički zatvorene. Ipak, najčešće se snabdevaju preko stražara, koji narkoticima odrede čak trostruko veću cenu od one koja važi van zatvora - kaže naš izvor.

Prošle godine, u paketu namenjenom jednom od osuđenika, pronađeno je 37 grama heroina, dok su kod jednog od zaposlenih u zatvorskom odeljenju za opšte poslove nađena dva paketića marihuane, težine oko 34 grama, za koju se sumnja da je bila namenjena prodaji osuđenicima.

- Ne samo da se osuđenicima prodaje droga, već i oni sami njome trguju, kao da su na slobodi. Zbog toga je podneta prijava protiv jednog osuđenika, starog 32 godine, koji je drogu prodavao po gradu preko dvojice svojih posrednika - kaže izvor.

U januaru ove godine, u nadstrešnici krova zatvorske trpezarije, stražar je otkrio pištolj sa municijom i dva mobilna telefona, koja su pripadala osuđeniku Šućuru R. (26) iz Beograda.

KPZ "Zabela" trenutno ima oko 1.300 osuđenika, smeštenih u sedam paviljona. U njegovom sastavu je i posebno odeljenje za osuđene pred Specijalnim sudom, poznato kao "Alaktraz", sa oko 50 osuđenika, među kojima su i Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA