≫ 

Balkanski Černobilj nam je preblizu: Na samoj srpskoj granici isparenja iz davno zatvorenog rudnika ubijaju sve! (FOTO)

Prostor oko deponije opasnog otpada podseća na pustinju, sa uništenom vegetacijom i uginulim pticama, kao u horor filmu

  • 2

Nekoliko hiljada tona jalovine, koja sadrži visoke koncentracije arsena iz davno zatvorenog rudnika za hrom i antimon, decenijama truje i ubija žitelje makedonskog sela Tabanovce, poznatom po tome što se nalazi na samoj granici sa Srbijom.

Makedonci vratili Srbima radioaktivno gvožđe sa granice

Divlja deponija sa arsenom se nalazi na mestu nekadašnje topionice rude u neposrednoj blizini železničke stanice Tabanovci, koja je nakon zatvaranja, sedamdesetih godina prošlog veka, ostala bez zaštite i nadzora državnih institucija.

- Sa ovim problemom žitelji sela Tabanovce se suočavaju više o 40 godina. Arsena ima svuda. Zagađene su podzemne vode, zemlja, a vazduhom se širi neprijatan miris. Pored deponije teče reka koja sav otrov i hemikalnije nosi u selo. Radi toga je 90 odsto bunara zagađeno, a nemoćni smo da bilo šta uradimo, požalio se Toni Petrović, predsednik mesne zajednice Tabanovce novinarima skopskog portala “Sakamdakažam”.

Prema slobodnoj proceni žitelja sela, na deponiji ima preko 100 kamiona otrovnog otpada u podzemnim jamama i na površini.

Ranije ga je bilo još i više, ali su ga razneli vetrovi i obilni pljuskovi. Svi se plaše za svoje porodice i decu jer visoka koncentracija arsena izaziva rak kože, pluća, jetre i limfnih žlezda. Zato deponiju nazivaju makedonski Černobil.

ČUDO UOČI BOŽIĆA: Zaplakala ikona presvete Bogorodice (FOTO) (VIDEO)

Foto: sdk.mk Foto: sdk.mk

- Unazad 15-20 godina u selu niko nije umro prirodnom smrću. Svi su preminuli od raka. Kako se ko razboli, za dva – tri meseca više mu nema spasa. Ako malo duže boravite pored gomile otpada sa arsenom, odmah vam pozli, a ako koža dođe u dodir iskaču plikovi i tamne mrlje, kaže Petrović.

Prostor oko deponije opasnog otpada podseća na pustinju, sa uništenom vegetacijom i uginulim pticama, kao u horor filmu.

Narandžasta boja preovladava na površini zemlje, a ona koja nije obojena siva je i mrtva.

Foto: sdk.mk Foto: sdk.mk

Prisustvo jakog otrova uništilo je sve oko sebe, a iz jalovišta se širi jak i nepodnošljiv miris koji peče grlo i štipa oči.

Tu je priroda izgubila bitku sa ortovnim meterijalom i nebrigom ljudi.

Jalovina iz zatvorenog rudnika za hrom i antimon u selu Lojane i deponija kod Tabanovce jedna je od devet crnih tačaka u Makedoniji i na Balkanu, jer prema istraživanju UNDP, sadrži 50 puta više otrova od dozvoljenih granica.

Zbog enormne zagađenosti zemlje i vode, žitelji sela Tabanovci odavno ne obrađuju svoje njive i ne puštaju stoku na ispašu u obližnje livade.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • СрбИн

    4. januar 2017 | 08:11

    А хоћете у ЕУ.

  • Bane

    4. januar 2017 | 09:37

    Kakve to ima veze sa Evropom srbine? To je rudnik iz Titovog perioda. Nije se stviruo tu preko noci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA