Istraživanje: Hrvati su ratoborni i lenji!

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Božo Skoko sproveo istraživanje o tome kakvo mišljenje o Hrvatima imaju narodi bivših jugoslovenskih republika

  • 0

Hrvati su kulturni, ispolitizovani, gostoljubivi, ratoborni, distancirani, miroljubivi i lenji. Ovo su rezultati istraživanja koje je sproveo profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Božo Skoko, o tome kakvo mišljenje o njima imaju građani država nastalih na podrućju bivše Jugoslavije.

Povod za istraživanje Skoko je pronašao u činjenici  da se vrlo malo radova objavljenih do sada bavi međusobnom percepcijom građana država na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

- Kada govorimo o imidžu Hrvatske u susednim državama, on je, s jedne strane, zbir svih onih posledica koje nam je ostavio rat, a s druge strane života kroz proteklih 70 godina - ističe profesor Skoko.

Nekoliko istraživanja sprovedenih u poslednje vreme pokazuje da je imidž Hrvatske daleko pozitivniji nego što to smatraju i analitičari i građani. Najpozitivniji je u Makedoniji a najnegativniji u Srbiji. Međutim, iako je na prvom mestu asocijacija na ratna zbivanja, već na drugom se ističu njene lepote, razvijenost, dobri putevi, kulturna baština, itd...

Srbi misle da su Hrvati genocidni, ratoborni, ispolitizovani, kulturni i distancirani. Zanimljivo je kako svi narodi, izuzev Slovenaca, u značajnijoj meri smatraju kako su Hrvati vredni, a jedino su slovenski ispitanici visoko rangirali tezu kako su Hrvati lenji. Hrvati najčešće percipiraju Srbe kao ratoborne, nacionaliste, agresivne i domoljubne. Za Hrvate su Bošnjaci vrlo religiozni, a odmah potom gostoljubivi, konzervativni, duhoviti, tradicionalisti i veseli ljudi.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj se na nju gleda kao na simpatičnu zemlju u kojoj nema stresa, koja je poznata po gastronomiji i humoru.

Hrvati najbolju sliku imaju o Mađarima, Italijanima i Austrijancima, dok je nešto lošija slika bila o Slovencima zbog graničnog sporenja u Savudriji. Hrvati, međutim, priznaju Slovencima da su napredniji u demokratiji.

(M. S. / dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA