Evrozona ostvarila najveću stopu rasta od 2011. godine

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu porastao je u decembru na 54,4 poena sa novembarskih 53,9 poena, što je najveći indeks za 67 meseci

  • 1

Ekonomija evrozone završila je 2016. godinu sa najsnažnijim zamajcem za više od pet i po godina, što pruža podstrek regionu koji ulazi u godinu političke neizvesnosti, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg".

Preminuo tvorac evra uoči 15. godišnjice ove valute

PODSTICAJ EVROZONI: Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu!

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu porastao je u decembru na 54,4 poena sa novembarskih 53,9 poena, što je najveći indeks za 67 meseci, saopštila je londonska istraživačka kompanija Markit.

Jačanje prerađivačkog i uslužnog sektora je delom posledica slabijeg evra, navodi se u saopštenju Markita, i dodaje da je ekonomska ekspanzija zabeležena u sve četiri ključne članice evrozone, u čemu je prednjačila Španija.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Pokazatelji ubrzanja privrednog rasta bi, kako ocenjuje njujorška agencija, mogli postaviti solidne temelje 19-članoj ekonomiji, u trenutku kada ulazi u još jednu moguću burnu političku godinu.

Evropska centralna banka je u decembru donela odluku da produži program otkupa aktiva do kraja 2017. godine usled niske inflacije i neizvesnog ishoda predstojećih nacionalnih izbora u Evropi, ali i početka pregovora o uslovima izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, podseća "Blumberg".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA