≫ 

Izraelski vojnik proglašen krivim za ubistvo ranjenog Palestinca

Vojnik je bio svestan da će posledica njegove akcije biti gubitak života, njegov metak je ubio ranjenika

  • 2

Izraelski vojni sud u Tel Avivu presudio je danas da je izraelski vojnik Elor Azaria kriv za ubistvo iz nehata ranjenog palestinskog napadača.

Seksi ratnice imaju žestoku obuku, a tela još žešća: Žene vojnici vrele u uniformama, a tek kad se skinu u bikini (FOTO)

Poručnik Azarija je pucao i ubio ranjenog teroristu bez razloga, rekle su vojne sudije čitajući presudu u jednom od slučajeva koji je najviše podelio Izrael u istoriji izraelske armije.

Član tročlanog sudskog veća u vojnom sudu u Tel Avivu rekao je da razlog pucanja nije bio osećaj opasnosti, a sud je utvrdio da ima težinu i iskaz okrivljenog da 'terorista zaslužuje da umre', koji su preneli svedoci.

Vojnik je bio svestan da će posledica njegove akcije biti gubitak života, njegov metak je ubio ranjenika, zaključilo je sudsko veće u ovom retkom slučaju suđenja vojniku koji je bio na odsluženju vojnog roka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sudija Maja Heler je svedočenje optuženog označila nepouzdanim i prihvatila argumente tužioca, odbacivši dve ključne tvrdnje odbrane da je palestinski npadač već bio mrtav i da je Azarija osećao opasnost.

- Terorista nije predstavljao pretnju -  rekla je ona, dodavši da vojnik nije postupio u skladu vojnim pravilima.

Dok je čitana presuda ispred suda izbila je tuča između pristalica vojnika i policajaca, preneo je AP.

Stotine demonstranata je blokiralo glavnu raksrsnicu u Tel Avivu kraj sudnice u sedištu izraelske armije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Demonstranti koji su nosili transparente sa napisima "Narod Izraela ne ostavlja jednog od svojih vojnika na bojnom polju", napali su i novinare.

Oni su optuženom aplaudirali kada je nasmejan ulazio u sudnicu u vojnoj uniformi u kojoj su već sedeli njegovi rođaci i otac i majka koja je drhtala očito veoma umorna, javio je AFP.

Dok je čitana presuda okrivljeni je bio sve ozbiljniji, a roditelji su delovali zbunjeno.

Suđenje koje je trajalo mesecima pokazalo je duboke podele u izraelskom društvu.

Vojni establišment je podržavao suđenje poručniku Azariji za ubistvo, a taj stav oštro je osudila izraelska desnica u uverenju da on nije počinio nikakav zločin i da bi trebalo da bude pušten.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Azaria koji je tada imao 19 godina i bio bolničar u izraelskoj armiji, pucao je i ubio Abd Fataha al-Šarifa u Hebronu metkom u glavu u martu prošle godine. Taj momenat je snimio propalestinski humanitarni aktivista video kamerom.

Šarif je u trenutku kada je pogođen ležao na zemlji nepokretan, nakon što je ranjen u napadu nožem na jednog izraelskog vojnika. Šarifov saučesnik, drugi palestinski napadač, već je bio ubijen.

Azarija je optužen za ubistvo iz nehata, za šta je određena maksimalna kazna od 20 godina. Azarija može da se žali i na presudu i kaznu Vojnom apelacionom sudu.

On je tokom suđenja tvrdio da je pucao na "teroristu zbog opasnosti koju je osećao", dok su sudije proveravale da li je bio motivisan osvetom. Presudom je u očima sudskog veća od tri člana rešen razlog za ubistvo.

Advokati optuženog su tokom celog slučaja tvrdili da je Azarija namerno pucao u Šarifa zbog opasnosti koju je on predstavljao za vojno osoblje i civile na poprištu napada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik Izraela Ruven Rivlin sada bi se mogao suočiti sa zahtevom da ga oslobodi.

Na osnovu procedure ministar odbrane i glavni vojni tužilac moraju podneti zahtev za pomilovanje predsedniku koji ima ta ovlašćenje.

Izraelski ministar obrazovanja lider desničarske partije Jevrejski dom Naftali Benet je već rekao da bi Azariju trebalo odmah pustiti na slobodu.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman navodno takođe nije isključio tu mogućnost u privatnim razgovorima.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Na osnovu vojnog zakona kazna za onoga koga sudi vojni sud može biti smanjena na zahtev komandanta armije ili jednog od glavnokomandujućih oficira.

Prethodno je vojnik Tajsir Heib iz beduinskog bataljona tragača koji je ubio jednog Britanca osuđen 2004. na osam godina, a pušten je nakon što je odslužio šest i po.

Sud je u slučaju Azarije uzeo u obzir, kako se veruje, okolnosti incidenta, činjenicu da je palestinski napadač ubijen u Hebronu čestom poprištu sukoba dva naroda, nakon napada nožem, ali ne na Azariju već jednog drugog vojnika.

Takođe je, kako se veruje, imao u vidu da je pucao vojnik koji ima malo operativnog iskustva i koji je bio na mestu napada prvi put.

Vojno tužilaštvo pozvalo je 21 svedoka da potvrde da je Azarija pucao u Šarifa iz osvete što je drugog vojnika napao nožem.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Odbrana je dovela deset svedoka više koji su podržali tvrdnju da je Azarija pucao u samoodbrani. Većina tih svedoka je opisala opštu atmosferu u podeljenom gradu Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali u kome samo nekoliko stotina jevrejskih naseljenika živi pod zaštitom vojske među 200.000 Palestinaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na početku osudio potez Azarije, ali je kasnije razgovarao sa porodicom preko telefona, razmišljajući da li da je pozove u svoj dom.

Tadašnji ministar odbrane Moše Jalon je dao ostavku delom i zbog tog slučaja, a skoro svaki političar desnice i levice izjašnjavao se o krivici ili nevinosti vojnika.

Očekuje se da će proći nekoliko nedelja pre nego što kazna bude izrečena.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gobo

    4. januar 2017 | 13:50

    Da ga nisu snimili,ne bi mu ni sudili !

  • Jakov

    4. januar 2017 | 16:49

    Podrška bratu Azariji Šta je trebalo? Teroristu koji nožem ubada civile da vodi ma večeru? Ja bih postupio isto!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA