Ko je kriv kada se desi saobraćajka na klizavom putu? Vozač ili putari?

Pravilnik o održavanju magistralnih i regionalnih puteva navodi da putar mora preduzeti mere radi sprečavanja formiranja leda i poledice na kolovozu

  • 10

Kada se saobraćajna nereća događa zbog klizavog puta, vozač dobije krivičnu prijavu zbog neprilagođene brzine, a putar se izvuče bez ikakve odgovornosti. Javno tužilaštvo nije podnelo nijednu krivičnu prijavu zbog putara, iako klizav kolovoz nije pravno dozvoljen u Srbiji.

Sve na jednom mestu: Pogledajte nove cene putarina na svim deonicama

- To je nepropisno stanje puta. Kao što vozač mora da vozi propisanom brzinom, tako i putar mora da očisti put - kaže Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Zakon kaže da put mora biti takav da se na njemu može bezbedno da se odvija saobraćaj. Takože, Pravilnik o održavanju magistralnih i regionalnih puteva navodi da putar mora preduzeti mere radi sprečavanja formiranja leda i poledice na kolovozu.

- Da li se to radi? Negde se očigledno ne radi, pošto nesreća zbog leda i poledice ima. Da li neko zbog toga odgovara? Ne. I to je jedan od sistemskih problema - objašnjava Okanović.

Iako je najavljivano da bi 1. januara trebalo da budu usvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koje bi regulisale i ovo pitanje, to se još nije desilo.

- Zakon još nije prošao ni Vladu, a kamoli Skupštinu. Ako sve bude išlo ovim tokom, ja ne verujem da će izmene Zakona stupiti na snagu pre septembra - zaključuje predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gedza

    5. januar 2017 | 18:44

    Ko je odgovoran (kriv) kada u toku voznje po mokrom kolovozu vozac naleti na krater (nevidljiv jer je pun vode) i pritom isece gume, unisti trap, pri brzini od 50ak km/h?

  • Branko

    5. januar 2017 | 16:20

    Tema koja nikad ne zastaruje.

  • Vozac

    5. januar 2017 | 16:27

    Ja sam pre 3 godine udario pesaka autom, pri manje od 30kmh, jer nisam mogao da se zaustavim zbog leda. Zakon mi je izasao u susret sa krivicnom prijavom, dosijeom za nanosenje teskih telesnih povreda, ostao bez dozvole 6m i platio kaznu od 1000e na ruke ostecenom i sa jos gomilom sudskih troskova. Pesak je prosao sa napuknucem kljucne kosti jer je pao na rame.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA