≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

DANAS JE BADNJI DAN: Ko ovakav badnjak unese u kuću, cele godine će mu sve ići od ruke!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Badnjak se seče pre izlaska sunca. Domaćin sa sinovima ili unucima (obavezno neko mlad) ide u šumu da seče badnjak. Skoro uvek je u pitanju mladi hrast ili cer, ali može biti i jela ili bor

  • 19

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Badnji dan, kojim zvanično započinje Božićno slavlje, odnosno proslavljanje rođenja sina Božjeg, Isusa Hrista.

Sutra je Badnje veče: Na sto morate da stavite ove tri namirnice da biste bili zdravi i srećni!

Za Božićnu trpezu potrebno minimum 200 evra! Plaćamo čekovima i na rate

Badnji dan je naziv dobio po tome što se na taj dan u kuću unosi badnjak, koji će se zatim na Božić zapaliti. Badnjak je bitan simbol u hrišćanstvu zato što se smatra da ga je Josif zapalio u pećini u kojoj je rođen Isus kako bi zagrejao tek rođenu bebu i Mariju (Bogorodicu).

Za vernike je Badnji dan praktično radni dan. Muškarci rano ujutru treba da odu u šumu kako bi nasekli badnjak, dok žene pripremaju hranu i kolače koji će biti posluženi na trpezi za Badnje veče, kao i sutradan na Božić.

Pored mnoštva različitih običaja, koji valja da se ispoštuju na ovaj dan, ima nešto što bez obzira na kraj važi za sve delove Srbije.

Naime, veruje se da je za kuću dobro da se badnjak seče ka istočnoj strani, kao i da se iz najviše tri udarca sekirom mora odlomiti. Ono što sekira ne preseče iz tri udarca, mora se rukama odlomiti, uvrtanjem ili čupanjem.

Ko ovakav badnjak unese u kuću, cele godine će mu sve ići od ruke!

Foto: Flickr/Stojan Ilic Foto: Flickr/Stojan Ilic

Polazak u šumu nekada se obeležavao i tako što se pucalo iz pušaka. Ovaj običaj bio je bitan kako bi se pucnjima uplašili vukovi i medvedi koji bi eventualno došli na obod šume u potrazi za hranom.

Badnjak se seče pre izlaska sunca. Domaćin sa sinovima ili unucima (obavezno neko mlad) ide u šumu da seče badnjak. Skoro uvek je u pitanju mladi hrast ili cer, ali može biti i jela ili bor.

Bira se mlado i pravo stablo, veličine tolike da ga domaćin na ramenu može doneti kući. Pre nego što ga poseče, domaćin mu se obraća "Dobro jutro badnjače i čestit ti Božić". On predstavlja živu osobu i domaćin mu se tako i obraća.

Badnjak preko dana stoji napolju (ponegde ga oblače u košulje), a uveče, pred večeru, unosi se u kuću uz ritual. Kada ga domaćin unosi u kuću, zajedno sa slamom, domaćica ga posipa žitom, a domaćin ga stavlja uz ognjište. Kada domaćin sa badnjakom uđe u kuću, domaćica baca orahe u svaki ćošak prostorije po jedan, protiv malera i zlih sila.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Badnjak se prvo celiva i maže medom. Potom se pali i pristupa se "džaranju". To je običaj čačkanja i raspaljivanja plamena koji je kod hrasta karakterističan po iskrama koje iskaču iz plamena.

Na Badnji dan porodica se okuplja za trpezom. Kompletna priprema za Božić se ustvari obavlja zajednički. Najpre se žene i muškarci razdvoje pre podne zbog drugačijih poslova, a potom posle ručka svi zajednički učestvuju u pripremanju večere i svega što je neophodno za sutradan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 6. januar 2017 | 09:34

    Srećan Badnji Dan peavoslavci moji da ste mi živi i zdravi veseli i debeli još 100 godina da nam se što više dece rodi da naša Srbija bude još veća a mi sto brojniji živi bili ....

  • Македон

    6. januar 2017 | 08:18

    Браќа и сестри,православци,каде и да сме сите,за многугодини да ни е бадник и Божиќ,и престојната православна христијанска 2017 година. Нека биде вечна надежта,зашто така ќе има постојано љубов и вера во тоа што го чинеме. Ве сака православна македонија.

  • Marijana Bakov

    6. januar 2017 | 09:28

    Braco i sestre nek vam je srecno Badnje vece!!!!Puno zdravlja i srece vam zelim.A nama mucenicima koji moramo danas da radimo , zelim miran dan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA