ZLOČINAC ILI NE: Sud danas objavljuje odluku o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega

  • 20

Viši sud u Valjevu objaviće danas odluku povodom zahteva za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu.

DA LI JE KALABIĆ IZDAO ĐENERALA DRAŽU? OZNA je na BOGOJAVLJENJE ubila GORSKOG CARA kojeg Tito nije nikada OSUDIO!

PRAVDA ZA KALABIĆA: Valjevci rehabilituju Gorskog cara

Sud može zahtev da usvoji ili da ga odbije, a na ovu prvostepenu odluku suda postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz politickih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Foto: arhivska fotografija Foto: arhivska fotografija

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogodišnjeg postupka po zahtevu za rehaiblitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati, preneli su ranije mediji.

Kalabić je inače 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giks

    5. januar 2017 | 12:10

    Dokle bre vise oslobadjate zlocince? Pa imalo je zivih svedoka da su klali cela sela a sada ih neko dize u nebesa. Radili su to i partizani ali nesmeju se negirati zlocini.

  • milideda1

    5. januar 2017 | 13:37

    Dokle vise lazne komunisticke istorije?Kako moze covek koji je ranije napustio ovaj svet izdati svog ideoloskog vodju i borca za srpstvo i Srbiju.I zgleda da I danas vazi parola:Sto vise lazes o srpskim rodoljubima to si popularniji.Zapitajte se ljudi ,koliko zrtava imaju komunisti na grbaci,tj.do jucerasnje sluge i cuvari svinja koliko zla nanese napacenoj Srbiji.Zato,potpuna rehabilitacija brata Kalabica.Ziveo Ravnogorski pokret!

  • Тутор

    5. januar 2017 | 12:08

    Он је убијао Србе, а на крају је и Дражу издао Озни. Тако да не видим нити један разлог да се рехабилитује.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA