• 14

Pre 800 godina Srbija je postala kraljevina!

Zbog kraljevske krune u obliku venca, Stefan Nemanja je dobio nadimak Prvovenčani, kojim je ušao u istoriju

  • 14

Srbija je postala kraljevina pre 800 godina. Većina istoričara saglasna je da je Stefan Nemanja II krunisan na saboru u manastiru Žiča 4. januara 1217. godine, a da je to učinio visoki predstavnik Pape koji je krunu i doneo.
Na današnji dan krunisan je SRPSKI KRALJ čiju Srbiju Srbi najviše vole!

Danas većina srpskih istoričara prihvata ovaj opis kao pouzdan i poziva se prvenstveno na pisanje arhiđakona Tome Splićanina i Andrije Dandola.
Prema detaljnijem opisu krunisanja koji je napisao Domentijan Hilandarac, međutim, monah Sava je prvo postao arhiepiskop, pa je onda i krunisao svoga brata. To znači da je verovatnije da je Stefan Nemanja II krunisan krajem 1219. ili početkom 1220.
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia


Neki smatraju da je krunisan dva puta: prvo 1217. samo vladarskim prstenom, a onda po pravoslavnom obredu 1220. Uglavnom, zbog kraljevske krune u obliku venca, Stefan je dobio nadimak Prvovenčani, kojim je ušao u istoriju.

Da li biste voleli da Srbija opet bude Kraljevina?

Glasajte

Ni sa kraljevskim znamenjem, Stefanu Prvovenčanom nije bilo lako da vodi Srbiju, čija je državna teritorija stalno bila na meti moćnih suseda. Vladavinu prvog srpskog kralja obeležila je i borba za crkvenu samostalnost, a srpska crkva odvojila se od Ohridske arhiepiskopije 1220.
Od tada, svi srpski vladari posle Stefana Nemanje nose kao prvo ime Stefan, što na grčkom znači "kruna, onaj koji je krunisan".
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    Sada su 90% komunisti koji se mole bogu.

  • Petrija

    Danasnja Srbija treba da datum 04.01 uzme za DRZAVNI PRAZNIK, jer tako ce buduce generacije i danasnje shvatiti da Srbija ne postoji od juce, da je to drzava od 1000 leta po spisima itd.

  • Hrvoje

    Krunjen je 1217 g krunom pape Honorija lll. koju mu iz Rima donosi brat Sava. Isti taj Sava dvije godine poslije van kanona i prava kao monah uzima pravo koje pripada samo visokosveštenstvu j tada nadleznom arhioskopu u Ohridu i dobiva nelegalni tomos (ovlastenje) za autokefaliju pecke patrijarsije zbog cega drevna grcka crkva baca anatemu(prokletstvo) na istu. Uglavnom za veceru Srbi prodaše svoju prvotnu vjeru i Stefanovu rimsku krunu. Kasnije se to vratilo kroz 5 stoljeca turskog suzanjstva a carigrad majka jeresi postadose turski. A Rim i dalje stijena Petrova i vrata sotonska nece je srusiti.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima