≫ 

U VUKOVARU NA BADNJI DAN DELE POSNE OBROKE: Prvi put srpska zajednica ovako obeležava praznike

Inicijativu je pokrenuo zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković u saradnji sa Kulturno-umetničkim društvom "Sloga", čiji su članovi pomagali Milakoviću da podeli posne obroke

  • 5

U Vukovaru je na Badnji dan po julijanskom kalendaru organizovana podela pečenih girica i čaja, što je prvi put da srpska zajednica u ovom gradu obeležava Badnji dan na takav način.

Vukovarska škola zabranila da srpska deca dobiju poklone za Božić?!

Inicijativu je pokrenuo zamenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković u saradnji sa Kulturno-umetničkim društvom "Sloga", čiji su članovi pomagali Milakoviću da podeli posne obroke, prenosi Index.hr.

Želimo da se tradicija srpske zajednice vidi i na ulicama

- Želimo da se multikulturalnost, kao i običaji i tradicija srpske zajednice u Vukovaru vide i na ulicama, a ne samo u nekakvim našim manifestacijama - kazao je novinarima Milaković, dodavši kako će biti podeljeno oko 1.500 porcija pečenih girica, koje se osim u središtu Vukovara dele i na lokaciji u Borovom naselju.

Milaković je rekao kako je i pre godinu dana hteo da organizuje podelu pečenih girica na pravoslavni Badnji dan, ali da nije naišao na dobru volju u Gradu Vukovaru, pa je ove godine odlučio da samoinicijativno organizuje podelu posnih obroka. Gradske vlasti su mu, kaže, izašle u susret omogućivši mu da za podelu obroka koriste gradski štand.

Vernici koji Božić slave po julijanskome kalendaru taj praznik će obeležiti u subotu, 7.januara, dok u petak obeležavaju Badnji dan jutarnjim odlaskom u šumu po badnjak (hrastovu granu), koji postavljaju na ulazu u dom te postom i odlaskom u hramove ispred kojih se u večernjim satima mole i pale badnjak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sipe

    6. januar 2017 | 16:13

    Stavi Vlaja za stol, drugog pod stol,,šta ti misli onaj pod stolom, to ti misli i onaj za stolom.

  • Ma kako god

    6. januar 2017 | 15:00

    Hrvatu ne veruj ni kada darove nosi.To sto su danas slavili sutra nece.To sto nam danas donose darove sutra nas opet mogu voditi na klanje.Nikada ne zaboraviti nikada ne oprostiti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA