G20: EU da formira bankarsku uniju?

Učesnici samita najrazvijenijih zemalja pozvali su evropske lidere da učine sve što je neophodno da se suzbije finansijska kriza

  • 0

Sedmi samit lidera najrazvijenijih zemalja G 20 održava se u meksičkom gradu Los Kabosu, a očekuje se da će učesnici u završnom saopštenju istaći potrebu stvaranja bankarske unije u Evropi.

Kako saznaje agencija Rojters, lideri G20 će u završnom saopštenju još istaći da se radi i na potrebi da EU još više integiše svoju ekonomiju, što bi značilo i centralizaciju fiskalnih vlasti.

Rojters podseća da je Nemačka snažno podržavala davanja veće vlasti Evropskoj centralnoj banci, ali je odbila da prihvati plan o panevropskom polaganju garantnog depozita, pre nego što se države članice obavežu da predaju suverenitet nad svojim nacionalnim budžetima.

Učesnici skupa u meksičkom gradu Los Kabos, pozvali su evropske lidere da učine sve što je neophodno da se suzbije finansijska kriza u evro zoni.

- Ova kriza je nastala u Severnoj Americi i najveći deo našeg finansijskog sektora je zaražen, kako da kažem, nezakonitim praksama, iz pojedinihih sektora finansijskog tržista - istakao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej ocenio je da nacrt saopštenja G20 pokazuje "podršku i ohrabrenje za članice zone evra, kao i za lidere i celokupnu Evropsku unija radi prevazilaženja krize".

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na uvođenje novih trgovinskih propisa, koja će omogućiti krizom pogođenim zemljama poput Rusije da podignu zaštitne trgovinske barijere kako bi sačuvale radna mesta.

Predsednik Svetske banke Robert Zelik bio je znatno oštriji, navodeći da je ovo "apsolutno kritično vreme" i upozoravajući Evropu da ne ispusti priliku da preduzme odlučnu akciju.

- Čekamo da nam Evropa kaže šta će uraditi - rekao je Zelik.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel rekla je da nova vlada Grčke mora da sprovede mere koje je obećala u okviru programa Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za spasavanje Atine.

- Ne možemo praviti kompromis oko mera reformi koje je smo dogovorili - rekla je Merkelova uoči početka samita grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20).

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA