KO JE OVO OČEKIVAO: Iznenađujuće priznanje, a onda i izvinjenje američkih zvaničnika

Ove diskriminacije datiraju još iz 1940. godine, a Stejt department je samo jedno od odeljenja koja su delovala na sličan način

  • 1

Pripadnicima LGBT zajednice Stejt department uputio je izvinjenje zbog decenijske diskriminacije zaposlenih. Izvinjenje je uputio američki državni sekretar Džon Keri.

Moreuz se sužava, talasi nikad jači: Američki razarač pucao na brodove iranske garde, helikopter ispalio dimnu bombu!

- Ovakvi postupci su bili pogrešni tada, baš kao što su pogrešni i sad, i zato se izvinjavam svima koji su to u prošlosti morali da trpe - rekao je Keri.

Dok je hvalio ono što je Stejt department uradio za zaposlene širom sveta, nije mogao da se ne osvrne i na to da su neki zaposleni pripadnici LGBT zajednice bili primorani da daju otkaz, ili su - zbog seksualne orijentacije - na razgovoru za posao bili odbijeni odmah.

Ove diskriminacije datiraju još iz 1940. godine, a Stejt department je samo jedno od odeljenja koja su delovala na sličan način. Javno izvinjenje od Kerija traženo je poslednjih nekoliko nedelja.

Još u novembru, senator demokrata, Ben Kardin, koji predsedava Odborom za spoljne odnose američkog Senata, napisao je pismo Keriju. Tada je od njega tražio da preduzme korake kako bi se ispravila užasna mrlja u američkoj nacionalnoj istoriji u kojoj je stotine radnika Stejt departmena otpušteno iz službe zbog svoje seksualne orijentacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA