CENOVNIK SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Da li su sahrane, venčanja i krštenja poskupela u 2017? (FOTO)

- Cenovnik je stvar crkve i ništa se tim povodom nije menjalo. To vam ja potvrđujem!- rekao je starešina Saborne crkve u Beogradu

Saborna crkva, Svestenici, Liturgija Foto: Marko Todorović

U novoj godini poskupele su cene putarina, cigareta, registracije vozila, goriva i kafe, a Telegraf je pokušao da sazna da li će Srpska pravoslavna crkva uvećati takse za svoje usluge.

Evo koliko košta jedna mrsna SRPSKA SLAVA (CENOVNIK)

Naime, na društvenim mrežama cirkuliše post sa novim cenovnikom koji navodno važi od početka 2017. godine.

Tako na primer, crkvena taksa za krštenje iznosi 5.000 dinara, venčanje 7.000 dinara, opelo 5.500 dinara, parastos 3.000 dinara, osveštavanje kuće 3.000 dinara, razvod priznat u crkvi 3.000 dinara, a oglašen u Službenom glasniku 4.200 dinara.

Sve cene pogledajte dole:

Međutim, u pitanju je izmišljeni cenovnik, ali je verovatno jedini do koga ćemo doći jer SPC nema objedinjenu tarifu po kojoj naplaćuje svoje usluge, a u slučaju da vernik želi da sazna pojedinačne cene u okviru parohije, neretko će morati da poseti starešinu i na licu mesta sazna koliko će ga koštati krštenje deteta ili služenje opela na sahrani člana porodice.

Ipak, starešina Saborne crkve u Beogradu Petar Lukić za Telegraf kaže da su cene ostale iste.

- Cenovnik je stvar crkve i ništa se tim povodom nije menjalo. To vam ja potvrđujem! - rekao je on, ali nije želeo da taksativno navede koliko šta košta u crkvi na čijem je on čelu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    11. januar 2017 | 20:11

    Kad sam se ja krstio I vencavao, u dva grada, dve crkve (danas su to dve drzave) kulturno sam pitao, a oba svestenika su mi rekla da u pravoslavnoj crkvi cenovnik nepostoji vec svako po svojim mogucnostima I volji daje prilog. Pravi svestenici I divni ljudi koji svoj blagoslov svestenickog cina obavljaju bez cenovnika, onako iskonski hriscanski. Prezivela je crkva dva milenijuma bez cenovnika pa ce I nadalje.

  • Suzana-Nis

    12. januar 2017 | 00:20

    Svaki hriscanin treba da da od srca onoliko koliko je u mogucnosi i za veselja,i za opelo.Kakav cenovnik.Ono sto rade pojedini svestenici je njihova sramota i pohlepa.Ja sam za sestrino opelo pre 7god.platila 6000din. jer u najtezim trenucima niko ne razmislja da takvu sitiaciju neko koristi da bi te opljackaoSta reci sem"Boze oprosti im njihovu sramotu".

  • NN

    11. januar 2017 | 22:32

    Po pravoslavlju je koliko ko moze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA