Ajvar, ćilim i malina među 43 zaštićena srpska proizvoda

Leskovački domaći ajvar, homoljski med, rtanjski čaj, pirotski ćilim i ariljska malina, neki su od ukupno 43 domaća proizvoda koji su zaštićeni kao brend sa oznakom geografskog porekla

  • 0

Leskovački domaći ajvar, homoljski med, rtanjski čaj, pirotski ćilim i ariljska malina, neki su od ukupno 43 domaća proizvoda koji su zaštićeni kao brend sa oznakom geografskog porekla, prenosi dnevni list "24 sata".

"Oznaka geografskog porekla može da bude i najčešće jeste marketinško sredstvo koje svom korisniku garantuje prednost u odnosu na konkurenciju u privrednoj utakmici. Proizvod s tom oznakom, a posebno imenom porekla potrošači doživljavaju kao proizvod posebnih kvaliteta", kažu u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, koji je i zadužen za zaštitu brendova.

Sličan odgovor stiže i od Dejana Šapića, nezavisnog konsultanta za brendiranje.

- Dobro je ako kao zemlja imate geografsko područje s prepoznatljivim proizvodom. Ako kažete Toskana, prva asocijacija je vino, ili kad kažete Švajcarska, prvo se pomisli na satove. Prepoznatljivost je preduslov za uspeh - objašnjava Šapić.

Srbiji nisu jača strana sir ili vino, ali ajvar bi mogao da doprinese popularizaciji regiona, smatra Šapić.

- Ariljske maline imaju dobru reputaciju, i tu smo u samom vrhu. Srbija je, posle Čilea i Poljske, najveći izvoznik malina. U tom smislu je geografsko poreklo bitno, jer povećava nivo prepoznatljivosti određenog kraja Srbije koji postaje popularan i za proizvode koji kasnije dolaze - kaže Šapić i dodaje da su koristi od zaštite daleko veće od ulaganja.

Mirela Bošković, pomoćnica direktora u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine, podseća i da je zakonom zabranjeno kopirati zaštićene proizvode.

- Zaštita geografskog porekla daje pravne instrumente svima koji proizvode u nekom regionu da se brane od kopija. Dakle, ako je proizvod zaštićen, proizvođači mogu da tuže one koji ih kopiraju - navodi ona.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA