≫ 

Najveći promašaj na samom kraju: Ovako je Obama upropastio svoj oproštajni govor (FOTO) (VIDEO)

Pod rubrikom "ponovna izgradnja demokratskih institucija" govorio je o jednoj ujedinjenoj Americi te se založio za racionalnu misao, toleranciju i ekonomski napredak, koji su bitni činioci demokratije

  • 9

Oproštaj američkog predsednika Baraka Obame od nacije možda je i najveći promašaj njegove političke karijere, piše Džonatan Bernštajn za “Blumberg”.

Obama održao oproštajni govor: Amerika je danas bolja i jača!

- Šteta, jer tu je negde bio izvrstan govor koji se jednostavno nije mogao probiti na površinu - piše on.

Kako kaže, osnovni problem bio je da se događaj i govor nisu mogli usuglasiti. Jezgro govora bio je klasični oproštaj usmeren naciji, lekcije naučene tokom poslednjih osam godina, prenosi Index.hr.

- Na nesreću, to je većinom izgubljeno u neredu dugih govora podeljenih ličnosti. Tako se Obama prebacivao između predizbornog govora, nabrajanja najvećih hitova svoje vlade, popisa budućih politika koje podupire, zahvala porodici, glasačima i osoblju, i tako u krug. Šteta, jer Obama ima nešto za reći o demokratiji i kako je ugrožena te što se oko toga može preduzeti. Nije jasno zašto se ovako pogubio - kaže Bernštajn.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pod rubrikom "ponovna izgradnja demokratskih institucija" govorio je o jednoj ujedinjenoj Americi te se založio za racionalnu misao, toleranciju i ekonomski napredak, koji su bitni činioci demokratije.

To su Obamine teme, a sa nedavnim izborom Donalda Trumpa, mogao ih je i žešće predstaviti kao upozorenje za budućnost.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Imao je i izvrsnih izjava. "Za sve naše spoljne razlike, svi ponosno delimo istu titulu: građanin. Taj je profesor prava objasnio kako je Ustav samo komad pergamenta. Nema moć sam po sebi. Mi, kao narod, mu dajemo moć". Ali povezanosti između toga što je dobro kod Amerike nikad nisu došle na red te nije bilo jasno kakve veze imaju s pretnjama koje je spomenuo, objasnio i na koje je aludirao - piše u tekstu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Problem je bila i publika. Govor kao da je bio namenjen nekom drugom, a ne ljudima u publici - kaže Bernštajn.

- Možda bi bilo bolje da se prema tome ponašao kao prema stranačkom skupu, a ostalo ostavio za neki drugi put. Dobra je vest da Barak Obama nije gotov kao javni govornik. U boljoj je poziciji od svih svojih prethodnika da drži važne post-predsedničke govore. Kad će analitičari proučavati njegove najveće govore, preskočiće ovaj i krenuti na dobre koje je održao nakon silaska sa vlasti. Ima puno toga da kaže, a mi jedva čekamo šta će reći - građanin Obama - zaključuje Bernštajn za Blumberg.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mm

    12. januar 2017 | 09:19

    Jedno radi, drugo misli, trece govori. Nije to lako.

  • Dobi

    12. januar 2017 | 11:21

    Oprostajni Obamin govor je samo bio u skladu sa njegovom pojavom i onim sto je radio za 8god.koliko je bio na vlasti.Govor prazan i sugav kao sto je i on.U stvari on nista nije ni mogao da kaze jer je bio pravi promasaj i za amere i za sve druge.

  • nibrS

    12. januar 2017 | 11:01

    On je promašaj od samog početka,tako da se bolji kraj i nije mogao očekivati... Treba mu oduzeti Nobelovu nagradu za mir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA