Šarčević o skandalu Visoke medicinske škole u Ćurpiji: To je borba sa vetrenjačama!

- Dat je predlog da se smene tri člana Saveta te škole koje bira vlada, ali vlada kao osnivač ima manjinu u savetu. U sadašnjem zakonu, tu ste zakovani, to je borba sa vetrenjačama - rekao je Šarčević za RTS

  • 7

Ministarstvo prosvete već ispituje navode da je direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji naredio profesorima da namerno obaraju studente zbog novca i preduzelo je sve mere, izjavio je danas resorni ministar Mladen Šarčević.

Nezapamćen skandal u Visokoj medicinskoj školi: Kolege, obarajte studente, trebaju nam pare!

- Dat je predlog da se smene tri člana Saveta te škole koje bira vlada, ali vlada kao osnivač ima manjinu u savetu. U sadašnjem zakonu, tu ste zakovani, to je borba sa vetrenjačama - rekao je Šarčević za RTS.

Kako kaže, tu se radi o autonomiji škole u odnosu na moć centralne vlasti, ali ističe da prvenstveno niko nije postavio pitanje otkud 100 odsto prolaznost u toj školi.

- Prvo je to neprirodno stanje stvari i mi imamo inspekciju koja tamo već radi - naglašava ministar.

Govoreći o krivičnim prijavama protiv direktora koji su "srljali" u sudske postupke, ministar je rekao da je većina dugova nastala zbog grešaka direktora, ali i da su delom pogrešile i lokalne samouprave, koje nisu isplatile neke obaveze, pa je utužena škola.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- To je novac koji moramo imati isplaniran u budžetu. Sada isplaćujemo kazne formirane 2004", rekao je Šarčević i pomenuo slučaj Matematičke gimnazije, u kojoj se 2005., kako je rekao, "neko pametan" setio da dozvoli da upiše samofinansirajuće odeljenje.

- Četiri godine je to trajalo. Onda se neko od roditelja setio da je po zakonu srednja škola besplatna i tužio je školu, setili se ostali i sad je to najveći deo tužbe, najelitnija škola i mi sada plaćamo te cehove tih dobronamernih - kaže ministar.

Šarčević, koji je ponovo kritikovao odevanje učenica i profesora, naglasio je da škola mora da bude dosledna i da će se sankcionisati "ono što treba", te da će škole biti ocenjivanje i po spoljašnjem izgledu, da li je uređena zgrada, da li su deca disciplinovana, čestito obučena.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Ja sam bio direktor državnih škola, pa sam vraćao roditelje koji dođu nakaradno obučeni. Nemam nikakav problem ni sa profesorima- zamolim, odbijem mu dnevnicu, "izvoli idi kući obuci se, ne možeš tako da dođeš" - kaže ministar.

Postoje kodeksi, pravilnici, naglašava, ali dodaje da je "najcrnje" što nema ko da ih sprovede.

- Ja ne mogu da odem u 3.000 škola istovremeno, da preletim po Srbiji i to rešim. Morate imati direktora. Tu imamo sjajnih ljudi, ali imamo i onih koji muvaju. To mora da se dovede u istu ravan - ističe ministar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ramdagadam

    12. januar 2017 | 12:31

    Tu visoku u Ćupriji bez problema zavrse i oni koji su ponavljali u srednjoj,ko zna kakvi će da nas leče

  • Toma

    12. januar 2017 | 11:52

    Svaka cast Ministru!Vidi se da je moralan,strucan i veoma karakteran covek!Za svoje ozbiljne godine,prvi put sam od komunizma zapamtio Ministra,da nema, , dlake, ,na jeziku!?Samo da izdrzi one muljatore i one koji, NEZNAJU DA NEZNAJU?!Bog ga doveo da razbije umrezenu prosvetnu mafiju!?od srca toma m.

  • Dragan

    12. januar 2017 | 12:11

    Najveci problem ove skole mito,za malo para svi zavrsise medicinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA