Izbacili sliku Kosovka devojka posle 40 godina iz Kliničkog centra CG, objašnjenje je mnogo sumnjivo!

Abdić ističe da premeštanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju

  • 36

Umetničko delo - Kosovka devojka, uklonjeno je iz hola Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), gde se nalazilo više od četiri decenije.

SNEŽNI ZMAJ IZ BIJELOG POLJA: Dugačak je 20 metara, biće najmoćniji i najsnažniji u Crnoj Gori (FOTO)

To je krajem decembra učinjeno na zahtev novog direktora Urgentnog centra Nermina Abdića.

Pored nedavno uklonjenog bakroreza na kojem je prikazana devojka koji poji vodom srpskog ratnika ranjenog u Kosovskom boju, poslednjih godinu i po nalazila se zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Otomanska vojska potukla je srpsku 1389. godine na Kosovu polju, a potom je usledila turska vladavina duga pet vekova...

Abdić ističe da premeštanje slike nema političku, ili bilo kakvu drugu konotaciju. Naglasio je da je sliku sklonio učinio isključivo da bi sliku sačuvao od vandalizma, jer su neodgovorni građani vremenom na njoj ugravirali imena.

Printskrin: Youtube/KlinickiCentarCG, Youtube/DPS Crne Gore Printskrin: Youtube/KlinickiCentarCG, Youtube/DPS Crne Gore

- Jedini razlog je to što smo kulturno dobro morali da sačuvamo od vandalizma. Slika nije sklonjena ni u kakav ćošak, već na najreprezentativnije mjesto u Urgentnom centru - u prostoriju koja služi lekarima i medicinskim sestrama za odmor - kazao je on "Vijestima".

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", sliku Kosovka devojka KCCG je dobio od Crvenog krsta bivše SFRJ, prije 42 godine. Slika je bila jedan od simbola te organizacije.

Nakon što je Urgentni centar rekonstruisan tokom 2015. godine zahvaljujući donaciji TIKE od 750.000 evra, navodno je postojala incijativa da se slika izmesti.

Nezvanični izvori "Vijesti" iz KCCG tvrde da je od bivšeg menadžmenta zahtevano da se ukloni, ali da su oni to odbili da učine.

Printskrin: Youtube/KlinickiCentarCG Printskrin: Youtube/KlinickiCentarCG

Abdića je u decembru prošle godine za direktora Urgentnog centra izabrala nova direktorika KCCG Zorica Kovačević. On je na toj funkciji zamenio hirurga Pericu Maraša, koji je nasledio Vladimira Dobričanina.

Abdić je ortoped, bio je član Upravnog odbora KCCG i odbornik je Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada.

Abdić je juče saopštio "Vijestima" da su kontaktirali likovne umetnike i osobe koje se bave bakrorezom, kako bi se neutralisali tragovi vandalizma i umetničko delo restauriralo.

Sliku Kosovka devojka naslikao je slikar Uroš Predić pre 98 godina, a original se nalazi u Muzeju grada Beograda.

Prema informacijama sa sajta Muzeja, slikar je bio inspirisan prvom bolničarkom iz nacionalnog mita, a za motiv je odabrao izgled bojnog polja neposredno posle Kosovske bitke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • flamantes

    12. januar 2017 | 13:09

    Kosovska bitka nema nikakve veze sa Crnom Gorom (Zetom). Tuđe bitke osvjedočenih crnogorskih neprijatelja, ne obavezuju Crnu Goru, naročito jer ima bezbroj svojih bitaka.

  • Antifamo.

    12. januar 2017 | 13:56

    Mitomanija se mora ukloniti iz državnih institucija,posebno susjednih država. /Kosova/

  • Besha

    12. januar 2017 | 13:45

    Jao njegos rice sa ravnog cetinja zaudara zemlja krivoslavljem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA