≫ 

Frapantan podatak: Finci rade za neuporedivo veći novac od nas, ZNAČAJNO MANJI BROJ SATI!

Radni elan i dalje nizak, pre svega zbog malih plata

  • 14

Gotovo dve trećine zaposlenih u Srbiji ne voli da ide na posao, a više od polovine njih radi i vikendom i smatra da nisu pošteno plaćeni.

Evo kako možete da pomognete Nenadu iz Grocke koji nije jeo šest dana

Ovo je rezultat velikog istraživanja specijalizovanog sajta "Ogledalo firme" koje je tokom prošle godine obuhvatilo zaposlene u više od 7.000 kompanija u Srbiji. Tokom projekta utvrđeno je da je nezadovoljstvo poslom usko povezano sa visinom plate čija je prosečna vrednost u tim firmama 300 evra. 

- Finansijski razlog je najveći pokretač da li neko voli da ustane i ode na posao - kaže Aleksandar Trninić sa ovog sajta.

Međutim analiza je pokazala da su Srbi čak vredniji od mnogih stanovnika Evropske unije, pošto više od polovine ovdašnjih radnika ide na posao i vikendom.

- To pokazuje da više od 50 odsto zaposlenih u Srbiji radi nedeljno bar 50 sati. Daleko više radimo nego na primer Francuzi koji n poslu provedu 35 sati nedeljno. A imamo neuporedivo manje plate, što je ironija - kaže on.

Sa druge strane, poslodavci nisu baš toliko bahati, pošto tek svaki deseti radnik u Srbiji ne prima platu na vreme i nije prijavljen u firmi, ali prevare ipak nisu skorz iskorenjene.

- Svaki treći zaposleni nije prijavljen na punu platu, što znači da država nije pronašla dobar mehanizam za proveru isplata - kaže Trninić.

U Uniji poslodavaca nisu iznenađeni rezultatima istraživanja o stavovima radnika u Srbiji.

- Kada ne budemo rekorderi u visini poreza i doprinosa na plate, a povećamo BDP, imaćemo više prijavljenih na punu platu, koja će pritom biti i veća - zaključio je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca, piše Blic.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    13. januar 2017 | 12:59

    Pa to je Vučićeva politika mi ćemo vam ponuditi uvek bolje od drugih, naravno stranci dođu pa udri po srbinu za sto godina neće nam biti bolje a pitanje je i tad

  • Ljubodrag

    13. januar 2017 | 10:54

    Pa mi sami to i trazimo da dodju stranci i da nas plate 200 eura. Sta mislite koliko ce biti placeni radnici u Ikei kod nas a koliko su placeni u drugim drzavama

  • stvarno?

    13. januar 2017 | 08:23

    pa prvo finci rade a ne razvlache se na poslu. drugo finci nisu korumpirani kao mi a shefovi ne kradu za unuke kao kos nas. srbija nikad nece imati standard jer smo mi korumpirani lenji lopovi i snobovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA