Umrla nekadašnja prvakinja opere Dobrila Bogošević

Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja

  • 3

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da je nekadašnja prvakinja Opere sopran Dobrila Bogošević preminula u Beogradu 12. januara u 88. godini.

Beograđanin prvi čovek Bečke državne opere

Kako se navodi u saopštenju, Bogošević je rođena u Uroševcu, a nakon završene Trgovačke akademije glas je školovala u muzičkoj školi pri Muzičkoj akademiji u Beogradu i muzičkoj školi pri Konzervatorijumu u Zagrebu.

Stalni član Opere Narodnog pozorišta postala je 1952. godine, gde je ostala do penzionisanja, a debitovala je ulogom Ðilde u ''Rigoletu''.

Ostaće upamćena po glavnim ulogama u operama "Figarova ženidba", ''Boris Godunov'', ''Bal pod maskama'', ''Faust'', ''Pokondirena tikva'', ''Don Paskvale'', ''Ivan Susanjin'',  "Italijanka u Alžiru", "Karmen", "Boemi", "Lučija od Lamermura", "Pajaci" i mnogim drugim.

NAJEŽIĆE SE I ONAJ KO NE VOLI KLASIKU: Devojčica sa 11 godina "rasturila" sa pevanjem, dogurala do dueta sa Bočelijem! (VIDEO)

Za razna umetnička ostvarenja dobila je više priznanja.

Sahrana Dobrile Bogošević održaće se u utorak 17. januara, u 13 sati na Novom groblju u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TANJA

    13. januar 2017 | 21:39

    Neka pociva u miru.Lepe gedine je dozivela.Saucesce porodici!

  • Јелена у земљи чуда

    13. januar 2017 | 21:32

    Нека јој је лака земљица...

  • Nedim

    14. januar 2017 | 15:37

    Vi ste jedan od retkih glasila koji su objavili za smrt operske umetnice Dobrile Bogošević Raca ,imala je divan sopran i pevala je Violetu u Travijati 150 puta niko pre nje nije toliko puta pevao rtu rolu.Gordana Jevtović Minov je bila Violeta 120 puta.Neka joj je slava i hvala joj za lepo oblikovane uloge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA