≫ 

Karneval u Makedoniji: Zombiji, veštice i diplome sa Kosova za 5.000 evra (FOTO)

Vevčanska karnevlaska šala, a možda i istina

  • 0

Diplome sa Kosova se u makedonskom selu Vevčani prodaju za 5.000 evra. Ovo je, naravno, karnevalska vasiličarska šala, ali u kojoj, možda, ima i istine.

SKANDAL! Na srpskoj pijaci se uz krompir i luk PRODAJU diplome i MASTER RADOVI za 100 DINARA

U Vevčanima, najmanjoj opštini na Balkanu, koja je pre dvadesetak godina u inat tadašnjim vlastima proglasila državu, izdala svoje lične karte, pasoše i novčanice, danas je održan Vevčanski karneval, koji tu tradiciju neguje 1.400 godina.

Igre pod maskama trajale su dva dana, a u arhaičnom ambijentu, na velikoj sceni malih seoskih ulica i trgova, uz ritualne igre i paganske običaje, centralni događaj odigrao se danas kada su maskirani žitelji Vevčana iz gornje i donje mahale, predvođeni zetom, nevestom, đavolom i glupim Avgustom, duhovito, sarkastičnio i ironično ismejavali političare i žigosali događaje koji su obeležili prošlu godinu.

Među najupečatljivijom maskama su bile one koje su predstavljale Džordža Sorosa, „Šarenu revoluciju“, „federalizaciju i kantonizaciju Makedonije“, „gataru Nikole Grujevskog“, a u Vevčane je „stigao“ i severnokorejski diktator Kim Jong Un.

POHAPŠENI FALSIFIKATORI: Štancovali srednjoškolske diplome po Srbiji!

Vevčanci su kao i uvek udarili po aktuelnim durštveno-političkim događajima, domaćim političarima, ali i stranim ambasadorima.

Foto: Ohridnews Foto: Ohridnews

Paganski običaji u Vevčanima, pomešani sa hrišćanskim praznovanjem svetog Vasilija uspeli su da pronađu forme i način pariranja novom vremenu i savremenim tokovima.

Foto: Ohridnews Foto: Ohridnews

U Vevčanima se za Vasilicu ništa ne dešava po scenariju i protokolu.

Foto: Ohridnews Foto: Ohridnews

Dva dana je celo selo bilo veliki teatar na otvorenom, a ljudi, starosedioci i došljaci su bili i glumci i publika, ili i jedno i drugo.

Foto: Ohridnews Foto: Ohridnews

Vevčanski vasiličarski karneval, kojim se slavi dolazak pravoslavne Nove godine, uvek počinje 13. januara sa bogatim kulturno umetničkim programom, a završava se 14. januara ritualnim paljenjem maski, nakon čega počinju pripreme za izradu maski za naredni karneval.

Foto: Ohridnews Foto: Ohridnews

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA