Hladnjačari ponudili 55 dinara za kilogram maline

"Protesti su poslednja mogućnost koju ćemo iskoristiti ukoliko dogovor sa hladnjačarima bude nemoguć", kaže predsednik udurženja malinara "Vilameta"

  • 0

Planirani sastanak hladnjačara i predstavnika Udruženja "Vilamet" nije održan ni sinoć jer se nisu pojavili hladnjačari, rekao je predsednik "Vilameta" Dragan Bogdanović.

On je naveo da su hladnjačari izašli sa cenama od 55 dinara za otkup maline na terenu i 100 dinara u hladnjači.

- Za nas su te cene apsolutno neprihvatljive, ali čekamo da i zvanično čujemo njihov stav. Na intervenciju predsednika Opštine Arilje Zorana Todorovića hladnjačari su obećali da će večeras doći na sastanak - rekao je Bogdanović.

Bogdanović naglašava da je neophodno pokušati da se kroz razgovor dođe do najprihvatljivije cene koja će biti ekonomski opravdana.

- Protesti su poslednja mogućnost koju ćemo iskoristiti ukoliko dogovor sa hladnjačarima bude nemoguć - rekao je Bogdanović.

Udruženje malinara "Vilamet" traži da otkupna cena ovogodišnjeg roda maline bude 1,26 evra i da bude jedinstvena za celu zemlju.

Ovogodišnji rod maline u Srbiji, prema procenama, iznosiće 94.600 tona, što je za oko 5.000 tona više nego lane, izjavio je za Tanjug savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković.

Površine pod malinama iznose 15.332 hektara, a očekuje se da će prosečan prinos iznositi 6,17 tona. Prošle godine je sa 15.354 hektara ubrano ukupno 89.602 tone malina, a prosečan prinos je iznosio 5,84 tone.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA