Odmotava se klupko trgovine organima na Kosovu!

U Euleksu kažu da je izvesno da se transplatacija u "Medikusu" i trgovina organima odvijala uz znanje privremene Vlade Kosova i njenih zvaničnika

  • 0

Istrage o trgovini organima u slučajevima "Medikus" i "Žuta kuća" mogle bi biti spojene jer postoji sumnja da je u oba slučaja umiešan isti kriminalni klan, kaže izvor iz sedišta Misije Euleksa u Prištini.

- U pitanju su dva odvojena slučaja. "Žuta kuća" je pod istragom specijalnog tužioca Klinta Vilijmsona, dok istragu trgovine organima i ilegalne transplatacije u bolnici "Medikus" na putu Priština - Kosovo Polje vodi Euleksov tužilac Džonatan Ratel - kažu u Euleksu.

U Euleksu kažu da je "izvesno da se transplatacija u "Medikusu" i trgovina organima odvijala uz znanje privremene Vlade Kosova i njenih zvaničnika".

Ono što razdvaja ove slučajeve su vremenske odrednice, jer je "Žuta kuća" vezana za period od 1998. do 1999. godine, a "Medikus" u posleratnom periodu, kažu u Euleksu ne odbacujući mogućnost da bi istragom moglo da bude utvrđeno da je "Medikus" nastavak "Žute kuće".

Istrage o trgovini organima i ilegalnoj transplantaciji temelje na dokazima koji su prikupljeni u Moldaviji, Rusiji, Turskoj i na Kosovu.

Optužnicom iz 2011. godine su, kako navodi izvor, obuhvaćeni profesor medicinskih nauka na Univerzitetu u Prištini Ljutfi Derviši, osnivač "Medikusa" Ilir Recaj, turski hirurg Jusuf Somnez i izraelac Moše Harel, kome se sudi u odsustvu.

Slučaj "Žuta kuća" zasnovan je na svedočenju bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte i specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Prema tvrdnji sagovornika, istraga o "Medikusu" i sudski postupak su javni i veoma transparentni, dok je slučaj "Žuta kuća", prvenstveno zbog bezbednosti specijalnog tužioca i istražioca "obavijen velom tajne".

Sagovornik tvrdi da je u slučaju "Medikus" sve jasno i da je optužnica dovoljno potkrepljena dokazima, ali je problem bezbednosti sudskog veća .

- To je osnovni problem protežiranja ovog sudskog postupka, dok u slučaju "Žuta kuća" postoji samo sumnja, jer su tragovi uglavnom uništeni - kaže izvor.

Sagovornik navodi da je zbog toga, u potrazi za dokazima, Vilijamson u više navrata boravio u Tirani i Beogradu kako bi preuzeo dokumentaciju sa kojom raspolažu tamošnja ministarstva unutrašnih poslova.

(D. Z. / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA