≫ 

FOTOGRAFIJA MRTVIH RUŽIČASTIH DIVOVA BOLI: Na desetine flamingosa uginulo od hladnoće u Ulcinju (FOTO)

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore saopštio je da su nepovoljne vremenske prilike negativno delovale i na desetine pataka i šljukarica, koje su doživele sličnu sudbinu kao flamingosi

  • 1
Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)

Zbog ekstremno niskih temperatura koje su prethodnih dana zahvatile Ulcinj, desetine flamingosa na Solani su ostale zarobljene u ledu i uginule, objavile su danas podgoričke "Vijesti".

SNEŽNI ZMAJ IZ BIJELOG POLJA: Dugačak je 20 metara, biće najmoćniji i najsnažniji u Crnoj Gori (FOTO)

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore saopštio je da su nepovoljne vremenske prilike negativno delovale i na desetine pataka i šljukarica, koje su doživele sličnu sudbinu kao flamingosi.

- Od posledica hladnoća su stradale pretežno mlade jedinke, dok je većina ostalih ptica pronašla utočište na nezaleđenim delovima Solane, na reci Bojani, kao i u područjima u regionu sa višim temperaturama -istakli su iz CZIP.

Prethodna očitavanja sa prstenovanih jedinki koje posećuju Solanu ukazuje na to da su flamingosi iz Italije, Turske, Španije, Francuske i Alžira česti posetioci tog područja, zbog obilja hrane i pogodnosti staništa.

Ružičasti divovi privlače veliki broj turista širom sveta i predstavljaju jedan od razloga povećanja broja posetioca na Solani u prethodnih nekoliko godina.

(Telegraf.rs/Tanjug/birdwatchingmn.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    17. januar 2017 | 13:31

    Jadne ptice...zastitite ih nekako...napravite neka sklonista za njih....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA