• 18

Pčele padaju mrtve, lopatama ih skupljaju: Katastrofa u Srbiji, očekuje se hitna evakuacija košnica

Srpski pčelari su zabrinuti što je sve manje meda u košnicama, a sve više u rafovima i to po niskim cenama od svega 200 dinara

  • 18

Tokom zimskih meseci mnogi kupuju med da bi pojačali imunitet, ali pored pitanja da li je med pravi, pčelari kažu da se valja zapitati ima li u medu ostataka od sredstava za prskanje biljaka, koje neki poljoprivrednici nekontrolisano koriste.

U SRBIJI ŽIVE PRVE SAJBER PČELE NA SVETU: Neverovatan izum IT stručnjaka iz Kragujevca!

Pčelari iz Šumadije kažu da će uskoro morati da sele košnice na veće nadmorske visine i u čistije krajeve, na Divčibare, Taru, Rudnik.

Razlog je što u voćarskim krajevima poljoprivrednici nemilice prskaju voće. Kakvo onda voće jedemo, posebna je priča!

Pčelar Slobodan Lazarević iz sela Čumić kraj Kragujevca, kaže da je danas sve manje pčela, a sve više meda.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Sada su sela u vreme prskanja voća zagađenija nego što je centar grada. Nekontrolisana upotreba sredstava za prskanje biljaka ugrožava pčele kao vrstu. Njen imuni sistem je toliko oslabljen da ne mogu doneti dovoljno hrane ni za sebe, a pogotovo viškove za pčelare. Neki voćari prskaju svoje voćnjake po tri dana, ne može da se diše. Neke sam molio da prskaju noću, jer pčele su potrebne i meni i njima zbog oprašivanja, ma potrebne su za opstanak ljudske vrste, ali zalud je. A onda mi pčelari lopatama skupljamo mrtve pčele - objašnjava Lazarević.

On kaže da zbog toga mnogi pčelari, koji inače imaju kvalitetan med, ne mogu da ga prodaju za izvoz. Slovenija, ali i druge evropske zemlje, detaljno pregledaju med koji kupuju.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kada u njemu nađu nedozvoljene supstance, ne pazare. Taj med završi na pijacama, u kašikama koje roditelji pružaju svojoj deci u Srbiji, da bi im pojačali imunitet!

Pčelar Slobodan Miletić kaže da mu unučići malo kada dolaze na selo zbog alergija na herbicide. On kaže da otrove ne štede ni voćari, ali ni oni koji uzgajaju suncokret.

- Poljoprivrednici danas neće ni puteve u selu i do njiva da kose, nego ih jednostavnu naprskaju otrovima. Kako onda da imate zdrave pčele i med? Neodgovorni poljoprivrednici postali su pretnja pčelarima i pčelama. Zbog toga ću ja svoje pčele seliti u planine, nema druge - kaže Miletić.

Na pitanje kako neko uopšte da zna kakav med kupuje Miletić je bio iskren - ne možete znati.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Nemam valjan savet, jedino da poznajete pčelara i da je on odgovoran i pošten - dodao je Miletić.

Pčelari iz cele Srbije godinama unazad upozoravaju na neodgovorno korišćenje hemikalija u poljoprivredi. Aprila prošle godine pčelaru iz Brzog Broda kod Niša uništene su sve pčele u desetak košnica. Za pomor pčela krivio je hemikalije kojima se prska voće.

Jula 2015. godine više od 3.000 košnica, u okolini Kikinde, ostalo je bez roja, zbog masovnog pomora pčela.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Pčelari su sumnjali da je reč o trovanju insekticidima kojim se zaprašuje suncokretovo seme. I prijepoljski pčelari protestovali su te 2015. zbog masovnog pomora pčela, kada je, zbog nekontrolisanog prskanja žitarica, uništeno oko 400 košnica.

Pomoravski pčelari pobunili su se februara 2014. tvrdeći da se nestručnom primenom herbicida, pesticida i insekticida "nemilosrdno truju pčele".

Srpski pčelari su zabrinuti što je sve manje meda u košnicama, a sve više u rafovima i to po niskim cenama od svega 200 dinara.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Oni tvrde da kilogram pravog meda ne može biti toliko jeftin, te da je cena bagremovog i livadskog meda oko 800 dinara, dok je suncokretov nešto jeftiniji.

(M.Raca)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    Malo morgen nemogu da izvezu med zbog pesticita i sl. Već zato što misle da su svi naivni pa mešaju sve i svašta kao što je kukuruzni sirup i sl.

  • Slobodan

    Ko je izračunao cenu meda i kako ?

  • Slobodan

    Komentarišu sve sami stručnjaci

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima