Na suđenju Kneževiću svedočili Dinkić i Marković

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i lider URS-a su pozvani kao svedoci odbrane da govore o državnoj politici privlačenja stranih investitora, vezano za optužbe da je Knežević davao zemljište investitorima po nižim cenama

  • 0

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je nastavljeno suđenje bivšem predsedniku Opštine Zrenjanin Goranu Kneževiću i njegovim saradnicima zbog optužbi da su malverzacijama sa građevinskim zemljištem oštetili budžet Opštine za najmanje 150 miliona dinara.

Kao svedoci odbrane pred sudskim većem pojavili su se ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i lider URS-a Mlađan Dinkić, koji su pozvani da govore o državnoj politici privlačenja stranih investitora, u vezi sa optužbom da je Knežević građevinsko zemljište investitorima davao u zakup po cenama nižim od tržišnih.

Marković je rekao da privlačenje stranih investitora nije bilo u nadležnosti njegovog ministarstva, koje je, kako je naveo, zaduženo samo za stvaranje okvira u kome lokalne samouprave funkcionišu, a ne i za privlačenje stranih investitora i za način na koji se formiraju i eksploatišu industrijske zone. On je dodao da je kao ministar dva puta posetio Zrenjanin dok je na njegovom čelu bio Knežević i da je posle tih poseta pohvalio rezultate njegovog rada.

I lider URS-a Mlađan Dinkić je pohvalio rad Gorana Kneževića u vreme dok je bio na čelu Zrenjanina, a on na čelu ministarstava finansija, a potom i ekonomije. On je dodao da je vlada sugerisala lokalnim samoupravama da smanje birokratiju i da industrijsko zemljište daju što jeftinije, čak i besplatno, pošto se pokretanjem proizvodnje obezbeđuje povećanje prihoda u opštinskim budžetima.

U sprovođenju strategija privlačenja stranih investicija prednjačile su, kako je rekao, opštine Inđija i Zrenjanin.

Predsedavajuća sudskog veća Maja Kovačević Tomić rekla je da je kao svedok bila pozvana i državna sekretarka za digitalnu agendu Jasna Matić, koja je opravdala svoj izostanak.

Knežević je optužen kao organizator grupe od 22 okrivljena u javnosti poznatoj kao "građevinska mafija". Toj grupi na teret se stavljaju krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja, primanje mita i davanje mita.

Oni se terete se za malverzacije sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu u periodu od 2006. do 2008. godine, jer su zloupotrebom službenih položaja Opštini Zrenjanin pričinili štetu u iznosu od najmanje 150 miliona dinara.

U pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode. Do hapšenja, 1. oktobra 2008. godine, bio je član DS-a, a pošto se našao na slobodi prešao je u SNS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA