≫ 

Ovako izgleda zima u zoološkom vrtu u Jagodini: Životinjama minus ne smeta, i afrički primerci navikli na hladnoću (FOTO)

Ni vukovi, ni kozorog a ni japanski makaki majmuni ne uzmiču zbog zime, svima se u zološkom vrtu u Jagodini greju kavezi i skloništa, pa tako, uprkos hladnoći, žirafe, kamile, zebre, čak i majmuni kao da su navikli na ovu klimu

  • 2

Foke uživaju u niskim temeraturama i do minus 25 stepeni, samo još treba razbiti led, ali zime se ne plaše ni bengalski tigrovi i lame, ni mrki medvedi, koji bi trebalo da su sada u zimskom snu...

Srećan 19. rođendan, Nataša i Saji: Najbolja ZOO ŽURKA u Srbiji, haos oko torte od bifteka, pucali baloni, tigrovi režali od sreće (FOTO)

Zoo-vrt pravi žurku 1. januara: Nataša i Saji slave 19. rođendan, dobiće veliku tortu od mesa (FOTO)

Ni vukovi, ni kozorog a ni japanski makaki majmuni ne uzmiču zbog zime, svima se u zološkom vrtu u Jagodini greju kavezi i skloništa, pa tako, uprkos hladnoći, žirafe, kamile, zebre, čak i majmuni kao da su navikli na ovu klimu.

Veterinar Vladimir Jovanović kaže za Tanjug da su svi stanovnici ZOO vrta Jagodina u dobroj formi.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Foki ove temperature izuzetno odgovaraju, lepo joj je aktivna je, a posebnim aparatima sprečavamo da se voda u bazenu zamrzne i stvori debeli led. Pomažu radnici koji led razbijaju - objašnjava Jovanović.

Svim životinjama smo pojačali hranu, dodaje, jer, kako kaže, sada im je potrebno više kalorija, a nekima, kao žirafi, kamili, majmunima i drugim životinjama iz afričkog podneblja, dodaje se grejanje i one se drže u zatvorenom prostoru, gde je već ugrađeno grejanje.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pojačali smo prostirke od slame, dodaje Jovanović i navodi da se životinje ponašaju kao i ljudi u ovim uslovima, da su "malo nervozne" što su u skučenom prostoru i što ne mogu napolje.

- Žirafu puštamo napolje kad je temperatura iznad deset, a majmune iznad 18 stepeni, druge životinje koje su u zatvorenom, puštamo kada je tempretura malo iznad plus -  objasnio je.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

ZOO u Jagodini otvoren je u leto 2006. godine. Nalazi se u delu turističkog kompleksa Ðurđevo brdo na površini većoj od 20.000 kvadratnih metara. Ima više od 100 vrsta životinja, ne računajući ptice, sa oko 400 jedinki.

Prošle godine ZOO vrt, Akva park i Muzej voštanih figura imali su 370.000 posetilaca.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA