POSLE OVOGA ĆETE NA POSAO PREVOZOM: Automobil vas godišnje košta 2.200 evra

Jeftić kaže da prosečan radnik radi pet meseci godišnje samo za troškove automobila

  • 38

Svakog vozača automobil dnevno košta šest evra. Tako bar pokazuje računica napravljena u Republici Srpskoj, mada se ona uz manja odstupanja može primeniti i na Srbiju. Ista računica pokazuje da automobil, u proseku, godišnje na vrednosti gubi oko 500 evra, dok je prosečni godišnji trošak posedovanja i korišćenja automobila nešto više od 2.200 evra.

Ako vozite auto na dizel, sipajte ovaj aditiv i neće vam se smrznuti gorivo

Vozači, ovo leti stalno radite, a zimi nikako nemojte! Zbog tog jednog poteza, uništićete auto!

Magistar saobraćaja iz Prijedora, Aleksandar Jeftić kaže da prosečan radnik radi pet meseci godišnje samo za troškove automobila.

Čak i da automobil uopšte ne vozimo, njegovo posedovanje košta nas 2,2 evra dnevno ili 800 godišnje, odnosno dve prosečne plate. Jeftić je izračunao i da dnevni trošak posedovanja i korišćenja automobila iznosi oko šest evra.

On podseća na mnogobrojne neizbežne troškove - registraciju automobila kao i izdatke za gorivo.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

- Ako prosečno godišnje pređemo 15.000 kilometara, uz prosečnu potrošnju od sedam litara i cenu goriva od 0,9 evra po litru - imamo trošak od 1.020 evra godišnje - navodi Jeftić.

Bar jednom godišnje moraju da se zamene ulje i filter ulja, svake 2-3 godine filter goriva, filter vazduha, antifriz, ulje za kočnice, gume, a bar jednom u pet-šest godina treba uraditi veliki servis.

- Za redovno održavanje i popravke automobila treba da se potroši bar 350 evra godišnje - navodi Jeftić.

Ilustracija - Foto: sxc.hu/taniasha Ilustracija - Foto: sxc.hu/taniasha

Tu su i razni troškovi: poput parkiranja, pranja automobila i putarina. Na godišnjem nivou iznose 100 evra, a postoji i niz drugih merljivih i nemerljivih troškova poput zauzimanja prostora (garaža, nadstrešnica) i betoniranja dvorišta.

On navodi da računica jasno pokazuje da je automobil "trošak - i to veliki", zbog čega kaže da je možda bolje koristiti druge vidove prevoza: bicikl, javni prevoz, taksi ili rentakar, a novac za kupovinu automobila uložiti u nešto što će uštedeti ili doneti još novca.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa tumbas

    19. januar 2017 | 00:40

    istina...ali sa posla dodjem kuci sa kolima sat vremena ranije I ne idem na posao isto sat ranije. U mom autu samo ja prdim I ne strahujem dal ce neko da me odzepari.Prozor otvorim kad god hocu ,muziku slusam samo svoju...

  • Dejan

    19. januar 2017 | 02:41

    Ako bacam pare na hranu ne valja,ako vozim kola opet,ako trosim struju,ako kupujem cigare...onda sta cu ja u (evropu????) Bolje mi je da nadjem neku pecinu i da zivim kao oni pre 10000 god !!!!A politicari,pevaci,starlete neka voze kola od 50000 evra i vise,jer sta je za njih 2200 evra,oni to za nedelju dana zarade a ja pola godine.

  • Naravno

    19. januar 2017 | 00:45

    Uvek je u Srbiji Automobil, telefon, kompjuter itsl. bio luksuz a u normalnom svetu potreba. To dokazuje i cena decije opreme i pampersa, na sta ne bi trebalo da postoji pdv cime bi se stimulisao narod na natalitet, nego, mi cemo vecito pod tudjom direktivom da pametujemo i sami sebi da kopamo jamu. Rekao je jednom jedan pismeni srpski prijatelj, Srbi, cuvajte se sebe samih....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA