≫ 

Ko se ne prijavi na vojnu evidenciju platiće - STRAŠNU KAZNU!

Reč je o prekršajnoj odgovornosti zbog kršenja Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi

  • 81

Do kraja februara na snazi je opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju, posle čega će iz Vojske Srbije pojedinačne pozive slati onima koji se nisu odazvali, piše Politika.

POZIV ZA UPIS U VOJNU EVIDENCIJU! Neka se jave 99. godište i stariji (FOTO)

Nadležni ističu da nema razloga za izbegavanje upisa u vojnu evidenciju, ali i upozoravaju da, pošto je reč o zakonskoj obavezi, propisane su i kazne za neodazivanje. Reč je o prekršajnoj odgovornosti zbog kršenja Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, za šta je zaprećena kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

- Uvođenje u vojnu evidenciju je danas, kada postoji isključivo dobrovoljno služenje roka, jedini kontakt mladića na koje se ovo odnosi sa vojskom - kaže Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Bošković dodaje da neće biti sankcionisani mladići stariji od 1999. godišta, koji nisu uvedeni evidenciju, ako se sada odazovu na opšti poziv.

Onima koji nisu upisani, Ministarstvo odbrane ne može izdati uverenje o regulisanoj vojnoj obavezi (u šta spada upis u vojnu evidenciju), a koje je neophodno za ostvarivanje nekih prava.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Upis u vojnu evidenciju obavlja se u svim centrima Ministarstva odbrane pri lokalnim samoupravama, odnosno nekadašnjim vojnim odsecima, radnim danima od devet do 15 časova. Sa sobom treba poneti ličnu kartu ili drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi njihov identitet. Državljani Srbije koji žive u inostranstvu treba da se obrate ambasadama ili konzulatima Srbije.

Pri upisu, mladići se izjašnjavaju i da li su zainteresovani za dobrovoljno služenje vojnog roka koje traje šest meseci. Zainteresovanima za oblačenje uniforme, odlazak u kasarne i vojničku obuku ovo se omogućava uz, ako to žele, kasniju mogućnost zasnivanja radnog odnosa u Vojsci Srbije.

Iako je reč o proceduri koja se sprovodi svake godine, ovog puta ona je privukla pažnju javnosti jer se u poslednje vreme sve češće govori o mogućnosti za ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka. U Ministarstvu odbrane su izričiti: uvođenje u vojnu evidenciju ne znači odlazak u kasarnu, odnosno služenje vojnog roka. Ali, nisu u pravu ni oni koji su, kada je pre nekoliko godina suspendovano obavezno služenje vojnog roka, zaključili da više nikad neće imati bilo kakav dodir sa sistemom odbrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexis

    20. januar 2017 | 00:40

    narode moj nikada se nećeš opametiti,kažu naši primitivci da vojska od tebe načini čoveka,lično toliko ljudi poznajem koji su služili tu vojsku pa danas dupe ne znaju svoje da obrišu,kakva crna disciplina,to je čista manipulacija nad zdravim razumom,kome se ide neka ide,ja svom detetu nikada ne bih dozvolio da mu neki mentalno isfrustrirani podoficiri ispiraju mozak kako se zateže krevet i riba čučavac,koji je ovo vek

  • Titokamin

    20. januar 2017 | 00:28

    Odma po džep ma super

  • Елза ..

    20. januar 2017 | 09:37

    Sta ce mo sa ljudima za vreme rata koji su pobegli iz zemlje i po zavsetku rata dobili pomilovanje a koji su rstovali dobili porodice sanduke hag invalide i drzava ne brine o njima pozive saljite sinovima bogatih nek se oni javljaju oni imaju sta da brane sta ce sirotinja da brani goli zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA