≫ 

Mokrinčani probili led debljine 18 centimetara kako bi sačuvali život u jezeru (FOTO)

Bilo ga je teško seći jer je debljina leda čak i do 18 centimetara, dok je dubina vode na nekim mestima i do tri metra - kaže Saša Knežev, iskusni ribolovac

  • 5

Hladna zima sa vrlo niskom temperaturama koje se kreću i do minus 17 stepeni Celzijusovih zapretila je i biljnom i životinjskom svetu. Kako bi sačuvali živi svet u vodi, članovi Udruženja građana i ljubitelja prirode "Linjak“ iz Mokrina otvorili su sedam rupa na Obradovićevoj bari koja se nalazi u banatskom selu, u blizini Kikinde.

Ako mislite da ste humani, evo kako da uradite nešto zaista divno: Pravilno nahranite promrzle ptice po parkovima (FOTO)

On je udomio promrzlog labuda: Nenad mu je pružio dom kad niko drugi nije hteo (FOTO)

Prema rečima iskusnog ribolovca i člana udruženja Saše Kneževa, ribama je kao svakom živom stvoru potreban kiseonik:

- Otvorili smo ukupno sedam rupa u ledu kako bi sačuvali retke vrste riba koje se nalaze u našem jezeru. Bilo ga je teško seći jer je debljina leda čak i do 18 centimetara, dok je dubina vode na nekim mestima i do tri metra - kaže Knežev.

Foto: MZ Mokrin Foto: MZ Mokrin

Obradovićeva bara za Mokrinčane predstavlja prirodno blago, pa se u jezeru sem štuke i šarana gaji i linjak, jedna od najotpornijih riba koja može živeti sa vrlo malo kiseonika. Međutim, humani Mokrinčani nisu želeli da rizikuju pa su se vrlo brzo organizovali i ribama pružili neophodan kiseonik.

Foto: MZ Mokrin Foto: MZ Mokrin

Pored brige o ribama, članovi udruženja su u hladnim danima organizovali i čišćenje korita Obradovićeve bare:

- Od ukupno pet hektara, ostalo je svega jedan hektar da se uredi.Ni hladni zimski dani nas ne ometaju u uređenju jezera - rekao je Goran Dumitrov, predsednik Mesne zajednice u Mokrinu.

Foto: MZ Mokrin Foto: MZ Mokrin

Zimska idila koja se može videti na prostoru Obradovićeve bare, Mokrinčanima služi i za neobičnu igru, poznatu u ovom delu Banata kao „taljuganje“ ili "korčuljanje“. Nekada su se malim sankama Mokrinčani takmičili u ovoj neobičnoj disciplini- motanja po ledu. Stari običaj ponovo je oživeo, pa i na hladnoj sibirskoj zimi koja Mokrinčanima ne smeta ni da rade, ali ni da se uživaju u blagodetima zime.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA