NIŠTA OD UJEDINJENJA KIPRA: Turska ima "agresivnu retoriku", tvrdi Cipras

- Preduslov je da druga strana...posebno Turska, pristupi pregovorima u sličnom duhu, ostavljajući po strani agresivnu retoriku i da radi ozbiljno i odgovorno - kazao je Cipras

  • 0

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da trenutno "ne vidi osnovu" za postizanje sporazuma o ponovnom ujedinjenju Kipra.

TRENUTAK ISTINE JE UPRAVO SADA: Turci i Grci ujedinjuju Kipar, odbrojavaju do mira

Cipras je, za grčki dnevnik "Efimerida ton sintakton", ocenio da su dosadašnji pregovori pokazali da zasad nema osnove za rešenje.

- Ukoliko se pokaže da ima mesta za rešenje, spreman sam da prisustvujem razgovorima - poručio je Cipras, prenela je agencija AFP.

Cipras je prošle nedelje pozvao Tursku da odbaci "agresivnu retoriku" kako bi se postigao dogovor o ponovnom ujedinjenju Kipra.

Tada je u govoru pred parlamentom, Cipras izjavio da se nada da će u bliskoj budućnosti doći do pozitivnih rezultata u pregovorima o Kipru.

- Preduslov je da druga strana...posebno Turska, pristupi pregovorima u sličnom duhu, ostavljajući po strani agresivnu retoriku i da radi ozbiljno i odgovorno - kazao je Cipras.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

U Ženevi su nedavno okončani razgovori o ponovnom ujedinjenju Kipra bez dogovora.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je posle razgovora izjavio da povlačenje turskih snaga iz severnog dela Kipra ne dolazi u obzir, navodeći da Atina i kiparski Grci i dalje imaju "različita očekivanja" u odnosu na kiparske Turke po pitanju rešavanja problema podeljenog ostrva.

Lideri kiparskih Grka i Turaka dogovorili su se početkom decembra da u januaru nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Intenzivni pregovori Anastasijadesa i Akindžija zapali su u novembru prošle godine u ćorsokak zbog neslaganja u vezi sa pitanjem koliko ljudi bi imalo pravo da potražuje kuće i imovinu u zonama koje će biti pod kontrolom svake od strana u predviđenoj federaciji.

Kipar je podeljen otkako je 1974. izvedena turska invazija posle puča u cilju ujedinjenja tog ostrva sa Grčkom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA